
Stockholms län kan som enda län i Sverige uteslutas från fortsatt statligt stöd till bredbandsutbyggnad, eftersom man redan uppfyller målen. Det är något som skulle kunna få förödande konsekvenser för länets landsbygd, befarar skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C):
– Våra landsbygds- och skärgårdsbor riskerar att bli diskriminerade för att de råkar bo i ett storstadslän.
Det nationella bredbandsmålet innebär att 98 procent av alla hushåll ska ha bredband som medger 1 Gbit/s i sin absoluta närhet till 2025. Det målet uppfyller redan Stockholms län, eftersom merparten av hushållen ligger i tätort. För länets landsbygdsbefolkning ser dock uppfyllnaden sämre ut – här har endast lite drygt 64 procent nått målet, vilket gör det till landets näst sämst uppkopplade landsbygdsbefolkning efter Norrbotten.
Nu befarar Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd, att Stockholms län kan bli av med stödet.
I återrapporteringen av Post- och telestyrelsens (PTS) uppdrag kring bredbandsmålet förs nämligen en diskussion om att framöver åstadkomma en jämnare utbyggnad mellan länen.
“Det är till exempel potentiellt möjligt att utesluta Stockholms län genom att byggnadsförteckningen anpassas så att en byggnad som ligger i ett län med en högre utbyggnadsgrad än 98 procent inte kan vara stödberättigad”, skriver man i rapporten.
Hemming flaggar nu i ett brev till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) att “en sådan skrivning skulle slå undan benen för bredbandsutbyggnaden på Stockholms landsbygd”.
– Det finns en risk att man ger direktiv som bygger på jämnhet mellan länen, och ett sådant förslag skulle leda till att Stockholm som enda län i Sverige utesluts. Det betyder att den landsbygdsbefolkning i Sverige som har näst sämst tillgång till bredband faktiskt utesluts från de här statliga pengarna, säger Gustav Hemming och fortsätter:
– Operatörerna säger att det är i princip omöjligt att med marknadsmässiga villkor komma längre.
Han är dock förhoppningsfull över att uppmaningen till infrastrukturministern ska hörsammas, inför nästkommande regleringsbrev till PTS.
– Vi har ju väldigt starka sakskäl och här gäller att nå fram med fakta. Det vore jättekonstigt om de inte lyssnar. PTS är på villovägar och regeringen behöver tydliggöra att vi inte kan diskriminera vissa delar av landsbygden bara för att de råkar bo i ett storstadslän.