Det ska bli mer svensk fisk på holländska tallrikar. Det är Stockholms fiskauktions målsättning, som förra veckan hade ett gäng internationella inköpare på besök.
Förra veckan gjorde ett 20-tal holländska fiskinköpare ett besök vid Stockholms fiskauktion. Syftet var att på plats se hur auktionen fungerar och vilken kvalitet som fisken håller.
– Vi kom för fiskauktionen, för att se vilken fisk som erbjuds. Vi vill köpa gädda, ål och gös. Vi har restauranger som vill sälja gös och vi köper idag runt 200-300 kilo i veckan, men vill öka till ett ton. Priserna och kvaliteten är bra, tycker vi, säger Günther Blok, en av uppköparna.
Målsättningen med Stockholms fiskauktion är att gynna den lokala marknaden, men de internationella uppköparna är också viktiga.
– Ibland får vi in stora volymer gös på morgonen, kanske 4-5 ton, det är för stora mängder för våra lokala uppköpare och då faller priserna. De internationella uppköparna är därför jätteviktiga för fiskarena, säger Mats Eriksson, ordförande för Stockholms fiskauktion.
De holländska besökarna är noga med kvaliteten på produkten och inte intresserade av att köpa filead fisk, vilket skulle underlätta frakten. Fisken levereras färsk på två dagar från inköp. Ål är en exklusiv fisk som holländare hett eftertraktar.
– Vi köper odlad ål, men det håller inte samma kvalitet, säger Günther Blok.
Mats Eriksson säger att man kan leverera ungefär 60 ton ål per år och att Holland är en intressant marknad.
– Jag tror att de kommer att öka sina köp, de har inte kunnat köpa ål genom auktionen (pefa) tidigare, utan köpt direkt av grossister som gjort ett påslag på priset. De har gett oss en bra prisindikation. Holländare är storkonusmenter på ål, säger Mats Eriksson.
Som en del i besöket anordnades en skärgårdstur till Möja för att träffa fiskaren Rune Wikström. Turen uppskattades av besökarna, även om man var mer intresserad av att handla insjöfisk än skärgårdsfisk.
– Vi ville ge dem en trevlig skärgårdstur. Vi hoppas att det kan bli mer inköp genom den här resan, säger Mats Eriksson.