En gång i månaden under lågsäsong dukar Sandhamns Värdshus,”Värsan”, upp middagsbuffén med olika teman. Ett uppskattat arrangemang som i flera år lockat både öbor och folk från grannöarna.
Det är torsdagskväll och det blåa skymningsljuset har börjat lägga sig över Sandön. Till skillnad från sommarkvällarna ligger Sandhamn lugnt och stilla, bidar sin tid inför högsäsongen. Men plötsligt glider Waxholmsfartyget Sandhamn in i den stilla hamnen och släpper av en rejäl skock passagerare. Finkavajerna är på, frisyrerna fixade och det stojas och skrattas. Alla sätter de kurs mot Sandhamns värdshus, längst in i viken.
– Det är en lång resa men det är det värt!
Orden kommer från Run-maröbon Ann Hansson som tillsammans med grannar, vänner och andra Runmaröbor har som mångårig tradition att besöka Sandhamn när Värdshuset dukar upp buffén. Något som är möjligt tack vare den sena pendlarturen till ön, som går just torsdagar under vinterturlistan. En förklaring till att det inte är någon slump att Värsans lågsäsongssuccé temabuffén är förlagd till just denna kväll.
Väl inne på Värsan är det slut på lugnet. Här kan man nämligen snacka om att ”alla var där”. För Sandhamnsborna går man ur huse när det är dags för buffékväll. I kväll är temat Amerikanskt, och serveringspersonalen har hjälpt till att höja den redan goda stämningen. Med amerikanska flaggor målade på kinderna, kepsar, flugor med amerikanska flaggan som motiv och amerikansk öl i iskar. Puben är fullsatt sedan länge. Eftersläntrarna tar plats i matsalen en trappa upp där borden snabbt fylls på.
– Vi har aldrig någon förbokning, det är bara att komma och sätta sig där det finns plats. Gästerna på övervåningen får passera bredvid köket, men det är bara roligt och ingen har något emot det, säger personalchefen Erik Hallengren.
Lågsäsongssatsningen med de månatliga torsdagskvällarna på året-runt-öppna Värsan har hållit på i fem år och bjuder även på quiz och andra specialevenemang.
– Tanken var att ha ett särskilt arrangemang en kväll per månad. Värsan har alltid varit en knutpunkt. Men för 15 år sedan började det gå ner lite. Det här är ett sätt att göra punktinsatser och se till att det händer nåt på ön. Vilket även ger ringar på vattnet för oss andra kvällar vi har öppet och hjälper oss att gå runt. Så det är både en insats för det sociala på ön och kommersiellt för oss, säger Erik Hallengren.
Middagsbuffén med utsökta revbensspjäll, cole slaw, picklad pumpa, rostad sötpotatis, ceasarsallad, macaroni and cheese, grillad kyckling, bönröror, pulled pork, kycklingvingar, majskolar, jambalaya och annat gott lockar gästerna att backa sina tallrikar i flera omgångar, och ideligen bärs nypåfyllda fat ut från köket. Det är sista torsdagskvällen på Värsan för säsongen, så det gäller att passa på.
– Det märks alla dagar att vi har en viktig roll som knutpunkt här i samhället. Vi är inte den största aktören på ön, men det är här man lär känna folk. Nyinflyttade som kommer hit och tar en kopp kaffe och börjar småprata får genast tio nya vänner här. Alla kommer hit på något sätt, säger Erik Hallengren.
Den första handlingen som nämner ett värdshus på Sandhamn daterades 1672. Värdshuset har inte legat på samma plats hela tiden, men oavsett finns en tung tradition att ta vidare.
– Det har blivit som en institution i hela skärgården, fortsätter Erik Hallengren.
Vid ett av borden sitter Sandhamnsborna Annika och Jan Ekman som inte vill missa temakvällarna:
– Temagrejen är extra rolig, för oss som bor härute mycket är Värsan samlingsstället. Det är här man odlar kontakter, får nya vänner och hör om allt som har hänt, säger Jan Ekman medan Annika Ekman fyller i:
– Det är vår fristad när vi kommer ut till ön efter jobbet.
En annan Sandhamnsbo, Lasse Ekström, säger:
– Hade inte Värsan funnits hade jag inte kunnat bo här. För mig är det knutpunkten nummer ett. På vardagarna käkar man lunch här, träffar hantverkare, byter erfarenheter och hjälps åt. På kvällarna blir det ett par bira. När jag har behov av social samvaro går jag hit, säger han.
Kvällen löper på, stämningen blir allt högre. Nya sällskap anländer och slår sig ner vid till hälften upptagna bord och informella samtal förs över sällskapsgränserna. Vid något bord kommer kortspelet fram, vid andra avnjuts dessert, kaffe och avec.
Krogens ägare Lars Wikström har drivit Värsan sedan 1979 och provade för några år sedan att ha stängt några vinterveckor. Men det funkade inte:
– Folk hade ingenstans att träffas så det blev lite oroligt med vissa grejer. Folk sa att hade vi haft öppet hade man löst problemen på puben i stället, så vi öppnade igen, säger Lars Wikström och fortsätter:
– Ekonomiskt sett hade det kanske varit bättre att stänga under februari-mars. Men i det långa loppet så har man igen det. Plus att det är lättare att behålla personalen. Har man inga gäster så finns det alltid renoveringar och småjobb att hålla på med, säger Lars Wikström.
På övervåningen har Runmaröborna som kom in med m/s Sandhamn för ett par timmar sedan nu hunnit till kaffet. Ett av sällskapen konstaterar:
– Vi har åkt hit så länge temakvällarna har funnits, vi har aldrig varit missnöjda med maten, tvärtom. Kvällarna är verkligen uppskattade trots att de ligger på en torsdag. Det spelar ingen roll, vi är hemma redan vid 22-tiden ändå, säger Johan Solén.
Vid ett annat bord sitter ett gäng Runmaröbor vars boulegrupp är på gemensam utflykt:
– Det är roligt för sammanhållningen att komma hit. Man träffar folk från andra öar, pratar och får göra en utflykt. Och eftersom det går en båt hem kan vi dricka vin också, säger Ann Hansson som gärna hade sett fler möjligheter att med kollektiva färdmedel ta sig även till andra öar:
– Det här är vårt sätt att göra en nöjestur. Det är viktigt att vi kan ta båten för att gå ut och äta, utan att behöva åka in till stan, säger Ann Hansson. Hon vill även framhålla det utmärkta vattenhålet på hemön:
– I morgon kväll ska vi på pizzaprovning på restaurang Svängen på Runmarö, så vi Runmaröbor har det bra!