
Drygt två veckor efter stormen Alfrida står fortfarande tusentals kunder utan ström i Norrtälje kommun. Prognosen för när den kan återvända är nu framskjuten till den 25 januari för vissa hushåll.
I måndags var det enligt Vattenfall Eldistribution fortfarande cirka 4500 kunder som saknade ström i Norrtälje kommun.
– Det är fortfarande väldigt många kunder utan el. I synnerhet i kustområdet, säger Lars Lindberger, kommunikationschef på Norrtälje kommun.
Prognosen för vissa samhällen och öar, däribland Björkö, Tjockö, Lidön, Fejan och Stomnarö var då satt till den 25 januari.
Kommunens trygghetsteam Trygg i Norrtälje besökte under förra veckan 18 öar tillsammans med räddningstjänsten för att kolla till ö-borna.
Vad har ni mötts av?
– Det finns en otrolig samverkan! Man hade samlat ihop sig och hade redan bra koll på varandra. Vi stämde av vårdbehov och sådant och såg till att de som behövde fick ut elverk, säger Bo Hammerin från Trygg i Norrtälje.
I tisdags åkte man ut på nytt för att följa upp läget.
– Nu har det gått en vecka till och det har blivit kallare. Nu handlar det om att man är orolig för att få skador på husen om man inte får igång värmen igen.
Norrtälje kommun gick upp i stabsläge den 3 januari, men har sedan förra fredagen gått över till stabsberedskap. Fortsättningsvis hanteras stormens efterdyningar i ordinarie linjeorganisation, men stabsorganisationen fortsätter med informationsmöten.
Man håller fortsatt öppet i simhallar och på brandstationer för de som behöver värme, duschar och laddningsmöjligheter.
– Vi har också viss beredskap för att tillhandahålla boende för de som inte har möjlighet någon annanstans, säger Lars Lindberger.
Röjningsarbetet av nedfallna träd på kommunens vägar och mark är nu klart.
– När det kommer till privat mark är det fastighetsägarens ansvar. Men precis som Vattenfall så uppmanar vi att man inte ska gå ut i skogen och såga träd om man inte har kompetensen, utan då snarare vända sig till de firmor som finns. När det är stormfällor med spänningar i kan det lätt ske olyckor, säger Lars Lindberger.
I övriga skärgårdskommuner ska strömmen nu till allra största delen vara tillbaka.
– Vår bild är att vi blev klara med de stora avbrotten i torsdags (10/1, reds. anm.). Sedan kvarstår en del efterarbete och då kan man upptäcka en del återstående fel och avbrott. Det kan också dröja innan vissa kunder kommer ut till sina fritidshus och upptäcker strömavbrott. Men till 99 procent är vi klara nu, säger Lena Berglund, regionchef nord för Eon.
Foto: Bo Hammerin, Trygg i Norrtälje