
Dykaren Fredrik Johansson har sedan i höstas bärgat 17 ton skräp och åtta ton båtbatterier ur Mälaren och Östersjön.
– Det är inte varje dag man bärgar en bil, säger han.
Klockan är tio och ett trettiotal personer har samlats på kajen vid Strandvägen. Några i dykardräkt, några i reflexkläder, några i flytväst. Där står också flera åskådare liksom en och annan journalist. Ömsom skiner solen, ömsom snöar och haglar det i sidled och piskar i ansiktet. Typiskt aprilväder, men det är bara mars. Världen är uppochner. Uppochner är också den 30 år gamla bil som ligger i sedimentet under en ponton. Den är föremål för uppslutningen och ska bärgas.
– Jag gör det här av två skäl: Dels för att rädda Mälaren för vi inte kan fortsätta slänga saker i sjön, dels för att väcka opinion, säger Fredrik Johansson, initiativtagare till Rena Mälaren.
På sin fritid dyker han efter skräp och organisationen har växt snabbt. I början var han praktiskt taget ensam, idag har omkring 80 personer anslutit sig för att helt ideellt bärga skräp och miljöfarliga saker från botten på Mälaren. De stöter på flera bilar när de dyker, men vanligast – och viktigast – är båtbatterierna de hittar. På senare tid har också många elsparkcyklar bärgats och ett av företagen som hyr ut cyklarna har gått in som sponsor i projektet. Alla andra medel är privata.
Bilen på botten, som upptäcktes vid ett dyk i februari, är en röd Volkswagen som sitter fast i dyn. Endast två decimeter sticker upp. Vattnet är för grumligt för att den ska synas från land trots att det bara är 2,5 meter djupt. Eftersom registreringsskylten sitter kvar vet Fredrik Johansson att bilen varit avställd sedan 1992. Han har kontaktat polisen men de har inte intresserat sig nämnvärt för bilen.
– Jag frågade sjöpolisen på båtmässan om det här. De sa att om den inte ligger i vägen, då brukar man låta det ligga. Det är sinnessjukt kan jag tycka, det kan vara 50 liter bensin i en bil. Men nu lyfter vi den här, det ska bli kul.
På kajen står Lyftteknik i Stockholm med en kranbil. De ställer upp gratis. Mathias Wiklund på Svensk Bygg- och Sjöentreprenad som äger Värmdö Dykservice har satt dem i kontakt med Fredrik Johansson. Han kommer stå i aluminiumbåten när det är dags för Fredrik Johansson att dyka ner.
– Så att vi inte får vattenglaseffekten att det säger slurp när vi släpar in den. Jag gör det här för att få upp medvetenheten, säger Mathias Wiklund.
Fyra dykare står redo att hoppa ner i vattnet. Fredrik Johansson sätter på sig cyklopet och är i vattnet strax före 10.30. Vattentemperaturen är omkring fem grader. Han försvinner ner under pontonen med två gröna slingar som ska fästas runt bilen medan övriga väntar spänt. En till dykare, Jonas Berg Stolpe, ligger i vattnet redo att rycka ut om Fredrik Johansson behöver hjälp.
På kajen står Rasmus Rodineliussen som är socialantropolog och skriver en avhandling om hur man arbetar mot marin nedsmutsning. Han brukar delta i Rena Mälarens dyk efter skräp och har idag med sig sina två döttrar som är vana att delta vid dyken.
– Man vill inte röra runt allt för mycket så man förlorar sikt, det är väldigt grumligt, säger han.
Det bubblar under pontonen. Fredrik Johansson är tillbaka vid ytan och väntar. Från båten vinschas nu de gröna slingarna in för att dra ut bilen. David Berggren har dykt några gånger tidigare med Rena Mälaren och hoppar nu i från kanten.
Bilen är en bit under ytan och lyftkranen sänks ner över vattnet så de fyra ändarna från slingarna kan flyttas från båten och fästas i krokarna på kranen. Mathias Back och Mathias Wiklund står i båten och håller slingarna för att hjälpa till att styra den än så länge osynliga bilen mot kajkanten. Sakta lyfts kranen uppåt. Dykarna småsnackar i vattnet medan de torrskodda åskådarna står på kajen och huttrar.
– Håll er undan! ropar kranföraren till dykarna som simmar en bit bort.
Den röda bilen ser dagens ljus. Den sticker upp ovanför ytan med hjulen uppåt men en förtöjningstamp fastnar under den.
– Ska vi sänka ner bilen så vi får lös den där? säger Mathias Back.
Fredrik Johansson simmar fram.
– Den ligger runt bilen så jag behöver ta ner den under, säger han.
Kranen kör ut bilen längre ut igen för att de ska kunna loss tampen från bilen.
– Nu ligger den lös, nu kan du hissa upp, säger Fredrik Johansson.
– Kolla en sista gång, vi vill inte ha sönder något, ropas det från båten.
Den ena hjulaxeln på bilen har lossnat där en av slingarna är fäst. Dykarna diskuterar med arbetslaget i båten och kranbilen och konstaterar att bilen inte kommer klara ett lyft utan att flytta slingarna.
Fredrik Johansson krossar bilrutorna med en yxa för att kunna dra en sling genom dem. Någon räcker honom en båtshake från land och David Berggren tar emot en sling på andra sidan. Han får känna sig fram under den grå vattenytan.
– Jag ser ingenting, konstaterar David Berggren, men får tillslut fram slingen.
Åskådarna backar från kajkanten. Nu är det nära. Efter två timmar hissas bilen den sista biten och puttas slutligen upp på flaket på kranbilen. Applåder hörs och några avlägsnar sig ganska snabbt. Vinden isar.
Nu återstår för Lyftteknik att köra den till bilskroten.
– Det tog lite längre tid än jag trodde eftersom det släppte i staget, det gjorde det hela lite mer omständligt. Jag är otroligt glad över de här krafterna som går in och hjälper till. Jag ensam eller Lyftteknik ensam hade inte kunnat göra det här. Tillsammans lyckades vi, säger Fredrik Johansson som redan har planer på nya dyk till helgen.
Nästa projekt inom Rena Mälaren är att testa att återinplantera växter i de döda områdena i innerstan.
– Det är helt sterilt på botten. Frågan är: är det båtmotorer som drar upp slam som gör att de kvävs, eller gifter, eller allt bajs som runnit ut och det har blivit övergött? Tänk om vi skulle kunna göra det grönt igen.
Dykgänget från Rena Mälaren har haft kontakt med marinbiologer på Universitetet inför projektet.
– Vi börjar med en kvadratmeter på Strandvägen ungefär där vi tog upp bilen och en på Norr Mälarstrand och återkommer om ett år för att se om det tagit sig. Det får utröna hur vi går vidare framöver.
Fotnot: Vill du hjälpa till?
Kontakta @renamalaren på Instagram.