
EU beslutar att drygt 40 000 ton strömming får fiskas i centrala Östersjön 2024 trots att EU-kommissionen föreslog en lägre kvot. Beslutet möter hård kritik medan andra är försiktigt positiva.
– Med utgångspunkt från det läge som är, är beslutet absolut bättre än kommissionens, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.
I förra veckan beslutades att 40 368 ton strömming får fiskas i centrala Östersjön under 2024 vilket är en kraftig sänkning jämfört med årets kvot på 70 822 ton. Samtidigt är den beslutade kvoten för nästa år 11 818 ton större än de 28 550 ton som EU-kommissionen föreslår.
Den beslutade kvoten omfattar både bifångster och riktat fiske. Kommissionen föreslog däremot att det riktade fisket stoppas och att hela kvoten på 28 500 ton endast går till industrifiskets bifångster. Ändå har beslutet mött skarp kritik från flera håll. Miljöpartiet kallar beslutet ”ofattbart”, Sportfiskarna att det är ”upprörande” och Världsnaturfonden anser att beslutet är en ”katastrof”. Kritiken förvånar Henrik C Andersson.
– De politiska utspel som försiggår nu förstår jag mig inte på. Det har aldrig varit en fråga om att stoppa fisket. Det var inte kommissionens förslag utan att tillåta ett fortsatt industrifiske, säger han och fortsätter:
– Om det gått igenom hade det storskaliga fisket kunnat fortsätta utan inskränkningar medan allt annat fiske varit stoppat. Det hade varit fullständig idioti.
De tankegångarna tycks även ligga bakom lantbruksminister Peter Kullgrens (KD) ställningstagande. I flera intervjuer och debattinlägg har han sagt att ett sillfiskestopp vore ett hårt slag mot den kustnära kulturen och det småskaliga fisket.
– Nu är det av stor betydelse att så mycket som möjligt av de 40 000 tonen allokeras till kustfisket och så lite som möjligt till bifångst för industrifisket, säger Henrik C Andersson.
Han menar att det, mot bakgrund av den akuta situationen, är väldigt viktigt att Havs- och vattenmyndigheten så fort som möjligt levererar när det gäller utflyttningen av trålgränsen.
Skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C):
– Det är viktigt att regeringen nu visar att man ger tydlig prioritet till Östersjöns eget småskaliga yrkesfiske, säger han och fortsätter:
– Hur man väljer att fördela kvoten utöver bifångsterna mellan det lokala fisket och pelagiska fisket – där blir det upp till bevis. Fortsätter man att tilldela den absolut största delen av kvoten till det pelagiska fisket innebär det att det var en bluff att man tog den här fighten med kommissionen för det småskaliga kustfisket.
Henrik C Andersson menar att det är utomordentligt olyckligt att sillfisket tillåtits vara så hårt så länge att Internationella havsforskningsrådet och kommissionen nu anser sig tvungna att föreslå ett totalt fiskestopp.
– Länsstyrelsen, fisket och allmänheten har tjatat i tio år om att fisketrycket är för högt och att strömmingen håller på att försvinna men ingen har lyssnat, säger han.
Möjafiskaren Rune Wikström anser att det viktigaste nu är att de storskaliga trålfiskarna lämnar Östersjön.
– Fast jag tror nästan att det är för sent. Förr räknade jag fångsten lådvis, sen kilovis och nu räknar jag strömmingen styckevis, säger han.