
Bättre och färskare fisk. När Stockholms fiskauktion slår upp dörrarna i nästa vecka sätts en viktig milstolpe inom fisket i Stockholmsregionen.
– Vi har sammanfört det bästa av två världar, säger Henrik Johansson, vd.
Fröet till Stockholm fiskauktion föddes för nästan två år sedan. Nu har idén om att korta avstånden mellan fiskare och konsumenterna i Stockholm blivit verklighet. Från och med nästa fredag kommer hela stockholmsregionen att förses med fisk på ett nytt sätt.
– Det här blir första gången färsk fisk från Stockholm och Mälardalen kan säljas här i Stockholm, säger Mats Eriksson, ordförande i Stockholm fiskauktion.
Tidigare har stora delar av fisken fått köras ned till Göteborg där den auktioneras ut till olika delar av landet. Nu kan mycket av den fisk som fiskas på östkusten också säljas här. Något som både ger vinster för miljön och för fiskarena själv. Men även för konsumenterna.
– Vi tar bort ett led i handelskedjan och kan sälja fisk direkt till restauranger och hotellkedjor vilket gör att priserna kan hållas på en lägre nivå, säger Mats Eriksson.
Även privatpersoner kommer att ha möjlighet att köpa av fisken. Men då får man vara beredd på att tillaga mycket fisk den närmsta tiden framöver. Det minsta man kan köpa är en låda fisk.
– Beroende på innehåll väger det förstås olika mycket. Men en låda färsk fisk väger ungefär 20 kilo eller om det är skaldjur cirka 15 kilo, säger Mats Eriksson.
Stockholm fiskauktion ägs idag av yrkesfiskarna själva. Rune Wikström från Möja har varit med från resans första början.
– Fisken blir billigare och fiskarena får bättre betalt. Sedan har vi också väldigt kompetent personal på plats. Vi har plockat åt oss det bästa på marknaden, säger han.
I somras blev det också klart att Smögens fiskauktion köptes upp av Stockholm fiskauktion.
– Med en auktion i både Stockholm och Smögen kan vi sälja både fisk och skaldjur. Vi har sammanfört det bästa av två världar, säger Henrik Johansson.
Totalt har Stockholm fiskauktion ett hundratal aktieägare och i skrivande stund är ungefär 100 fiskare anslutna som leverantörer.
– Men antalet leverantörer måste harmonisera med hur verksamheten växer. Därför kommer vi inte kunna ta emot fisk från så många leverantörer från början, säger Henrik Johansson.
Auktionen kommer att hållas på nätet via ett system som på den svenska marknaden bara används i Smögen än så länge. Fisken som är ute till försäljning kommer dock att finnas tillgänglig att titta på i en lokal i Slakthusområdet, i centrala Stockholm.
I förra veckan bjöds flera aktörer inom fisket in till lokalen för en förhandsvisning. En av gästerna var Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Stockholm. Han ser stora möjligheter med en fiskauktion i huvudstaden.
– Det här blir en fortsättning på Stockholm fiskmarknad. Det behövs större omsättningskanaler att sälja fisken på, säger han.
På sikt tror Henrik C Andersson att länsstyrelsen och Stockholm fiskauktion kommer att kunna samarbeta med varandra.
– Framförallt handlar det om utbildningsinsatser. Idag finns det väldigt dåligt med kunskap om fisk i Stockholm. Men det kan också handla om att genom projekt skapa fisklådor som är anpassade efter vad restauranger vill ha och som de kan buda på, till exempel, säger han.
Många restauranger och hotellkedjor är idag lata, menar han, och lägger ordrar på fisk från grossisterna istället för att själva ge sig in på fiskmarknaden.
– Då levereras fisken genom en massa mellanled. Nu när det finns en auktion på betydligt närmare avstånd kan de köpa fisk direkt av fiskarena istället, säger Henrik C Andersson.
Tanken med att lokalerna i Slakthusområdet är öppna under auktionen är att kunderna ska lära känna de olika fiskarena och deras utbud, säger platschefen Erika Sand.
– På så sätt lär de sig vilken fisk de ska satsa på.
FiskAuktionen kommer att hållas fem dagar i veckan. Alla dagar med start klockan 07:00. Det kommer även att vara en dag i veckan där fryst fisk auktioneras ut.
– Vi äger inte fisken, vi fungerar endast som en mellanhand. Det är fiskarena själva som sätter ett minimipris på sin fångst och blir inte fisken såld till det priset har fiskarena möjlighet att få tillbaka sin fisk. I övrigt är det vi på auktionen som sätter priset. Vi tar en avgift på 5,5 procent av priset från fiskarena och 0,3 procent från köparna, säger Erika Sand.
Anders Jansson, fiskare från Björkö i Haninge, var även han på plats under förhandsvisningen. Han ser också positivt på Stockholms fiskauktion.
– Idag måste många fiskare i skärgården anpassa sina fångster till den lilla hemmaförsäljning man har, säger han.
Därför vågar många fiskare inte ta upp för stora fångster eftersom det finns en risk att de inte kan sälja den, menar han.
– Nu öppnas det större möjligheter att ta upp större fångster och att sälja alltihop på bästa möjliga sätt, säger Anders Jansson