
Blidösundsbolaget tar ombord allt fler passagerare på de Waxholmsbåtar man svarar för. Samtidigt höjs säkerheten för besättningarna men passagerna får själva ansvara för det egna smittskyddet.
För att öka servicen, arbetar Blidösundsbolaget med att successivt öka antalet passagerare på de Waxholmsbåtar där det anses möjligt.
– Målsättningen är att gå upp i passagerarantal för att minska risken att lämna folk på kajerna, säger Peter Fyrby, vd på Blidösundsbolaget.
Hur många passagerare som tas ombord skiftar från fartyg till fartyg och enligt Trafikförvaltningen måste besättningarna vara pragmatiska när de bedömer situationen. Exempelvis kan extra resenärer få åka med om de är beredda att stå ute på däck under resan.
Förra våren sattes begränsningen att passagerare, motsvarande 50 procent av sittplatserna, fick åka med. För de så kallade V-båtarna motsvarar det 93 personer men från regeln får undantag göras. Vid vackert väder, när det är möjligt att sitta ute på däck, kan antalet passagerare ökas till 50 procent av vad fartygets certifikat medger.
För V-båtarna motsvarar det 170 passagerare. Sedan i höstas har det ursprungliga maxtaket 93 passagerare höjts till 125 personer.
Samtidigt har säkerheten för ombordanställda ökats genom att de rekommenderas att bära munskydd och visir. Avspärrningar har gjorts runt däckskontor, på fördäck och i cafeterior för att minska trängseln. Dessutom monteras sittplatser bort för att skapa större avstånd mellan de ombord.
Ombordanställda, som tidningen talat med, känner oro över att allt fler passagerare tillåts samtidigt som regionen varnar för att den tredje vågen med smitta nu är här.
När det gäller passagerarnas säkerhet är det främst deras eget ansvar att skydda sig, uppger både rederiet och Trafikförvaltningen. Rekommendationen är att man bara ska resa om det är absolut nödvändigt samt att munskydd ska bäras ombord.
– Vi kan inte avvisa passagerare som saknar munskydd. Det enda vi kan göra är att påminna om rekommendationerna, säger Peter Fyrby.
Enligt Claes Keisu, pressansvarig på Trafikförvaltningen, Region Stockholm, är instruktionen till trafikutövaren att se till att passagerarna kan hålla rekommenderade avstånd till varandra. Samt att ombordanställda kan utföra sitt arbete på ett smittsäkert sätt.