
På bara fyra år ska infrastrukturen i Stockholm skärgård uppgraderas och kunna erbjuda hållbara bränslen till alla båtägare. Den ambitionen presenterades av stiftelsen One Waters Foundation förra veckan.
I torsdags förra veckan höll stiftelsen One Water Foundation en presskonferens i centrala Stockholm där man visade upp sin plan för hur samtliga 45 sjömackar i Stockholms skärgård, på bara fyra år, kan bytas ut mot nya säkerhetsklassade plattformar med moderna miljöbränslen som HVO, vätgas och biobensin. En jättesatsning som egentligen inte ska behöva kosta mackägarna ett öre.
– Det är sånt glapp mellan miljöutvecklingen på land och vatten. På land har vi fossilfria bränslen, biobränslen och en marknad som utvecklar laddstolpar och annat. Åker vi ut i skärgården har vi en infrastruktur från 60-talet med 0,4 procent fossilfria bränslen, ingen elektrifieringsplan eller något sådant. Sjömackarna behöver uppgraderas för nya bränslen och ha en plan för elektrifiering, säger Thomas Ogander, initiativtagare till One Water Foundation.
Enligt Thomas Ogander behöver man byta ut befintliga sjömackar eftersom de inte uppfyller miljökraven.
– De håller inga som helst miljö- eller säkerhetskrav. Du skulle aldrig kunna använda dem som bensinstationer på land.
De nya flytande sjömackarna har tagits fram av företaget Fossil Free Marine. Plattformarna rymmer betydligt mer bränsle än nuvarande mackar, är säkerhetsklassade, anpassade för nya typer av drivmedel och kan drivas helt utan personal. Man håller dessutom på att utveckla en lösning för elladdning.
– Driftsekonomin med vår plattform är mycket bättre, det täcker kanske inte hela påslaget mellan land och sjö, men man kan komma väldigt långt, säger Karl-Oskar Tjernström på Fossil Free Marine.
Thomas Ogander tänker sig att bränslet till mackarna ska fyllas på genom att en tankbil transporteras runt med hjälp av en elfärja.
– Tekniken finns, vi kan göra det här och nu. Vi gör ju det redan på land. Bara genom att vi som båtägare byter drivmedel vid pumpen kan vi sänka koldioxidutsläppen med 70 procent i en handvändning. Helt galet.
Kostnaderna för att uppgradera sjömackarna ska i princip kunna täckas helt av olika bidrag.
– Det ska inte kosta mackägaren någonting, det är inte dennes ekonomi som ska påverka klimatutvecklingen, säger Thomas Ogander.
I förlängningen tänker sig Thomas Ogander att den nya infrastrukturen även ska kunna nyttjas av kommersiell båttrafik eller för saker som hantering av avfall och återvinning i skärgården.
Produktionen av miljömackarna är i full gång. I augusti levereras den första plattformen som kommer att ligga på Lidingö.