
Sex kvinnor drabbas när Taxi Stockholm stänger sitt flaggskepp, växeln på Ingmarsö, efter 27 år. De arbetar nu för att få en ny arbetsgivare att satsa på dem och på Ingmarsö.
– Det är ett livsåtagande att bo såhär. Det går inte bara att flytta från sitt barndomshem. Man får aldrig ge upp, säger Anci Nordwall.
I en faluröd byggnad mitt i byn tar sex kvinnor, fyra av dem sedan starten 1992, emot taxibokningar för resenärer i Stockholm. Att stänga växeln är som att stänga Scania i Södertälje. Den jämförelsen gör skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C). Taxi Stockholm är Ingmarsös största arbetsgivare. Beskedet slår hårt mot de anställda och hela ön. Omplaceringserbjudandet i Stockholm ger de inte mycket för.
– Nej, det finns inte på kartan. Jag skulle inte orka det, säger Marie Roxell.
– Det är som att pendla till Linköping, menar Anci Nordwall, samordnare för Ingmarsöväxeln.
Lokalen sades upp hos kommunen i juli. De anställda nåddes av beskedet först i september då Marie Roxell av en slump hörde det på ångbåtsbryggan.
– Jag har diagnosen ataxi och de har blivit sämre av det här. Jag mår riktigt dåligt faktiskt, säger hon.
– Det känns inte schysst från företagets sida att få veta det bakvägen, säger Anci Nordwall.
Den 25 oktober gick Ingmarsöteamet på ett möte på huvudkontoret där de fick reda på att beslutet togs redan vid årsskiftet. Sedan dess har diskussioner förts med facket och kommunen, men ingen berättade för de anställda.
– Jag kan köpa beslutet. Men de hade kunnat bjuda på att ge oss en rimlig förklaring samt tid. Då hade vi hunnit skaffa andra jobb. Det hade inte kostat dem någonting. Jag vill ha en ursäkt för hur de hanterat personalen i detta ärende, säger Anci Nordwall som tror att nedläggningen är en del av centraliseringen och att kostnadsargumentet bara är ett svepskäl.
– De skyller på kommunen på vår interna informationskanal men jag har bett dem ändra det, för det är ju inte sant.
Kommunen har erbjudit sig att sänka hyran från 11 000 till strax under 8 000.
– Då går vi plus minus noll. Vi har haft andra diskussioner med dem. Man skulle kunna skärma av lokalen och dela med co-workers som kan behöva en arbetsplats. Men de nappade inte på det, säger Kristina Eineborg, näringslivsdirektör i Österåkers kommun.
Hur mycket Taxi Stockholm sparar vill de inte svara på. Vd Gökay Akyüz har inte återkopplat till Skärgården och HR-chef Anna Strange hänvisar till pressansvarige Natalia Santos.
Beslutet om att lägga ner växeln togs för ett år sedan.
Varför väntade ni till nu med att informera de anställda?
– Därför att det innan 16 oktober inte var beslutat och förhandlat med facket, säger Natalia Santos.
Kommunen har erbjudit sig att sänka hyran, men ni påstår att kommunen inte velat samarbeta?
– Österåkers kommun kontaktade oss några dagar innan mötet den 25 oktober med det erbjudandet. Det står inte i paritet med de verkliga kostnaderna. Innan beslutet fattades har vi försökt få till en diskussion med kommunen. Första kontakten togs andra april. De sa att det inte fanns något bidrag att söka.
Taxi Stockholm menar att de hade behövt investera i reservaggregat för att säkerställa driften då det förekommit strömavbrott.
– Om de menar Alfrida så var det force majeure, menar växeltjejerna som påpekar att driftstörningar finns även i city.
De vill även förbättra arbetsmiljön.
– Vi behöver öka kontakten för de anställda på Ingmarsö med övriga organisationen, för bättre organisation och ledarskap, säger Natalia Santos.
Omplaceringserbjudandet är samma befattning och villkor som tidigare, men på kontoret i Stockholm. Tackar man nej har Taxi Stockholm i samråd med fackförbunden beslutat att betrakta det som en situation av arbetsbrist vilket ger andra fördelar än om arbetstagaren själv säger upp sig, exempelvis arbetsbefrielse under uppsägningstiden.
Taxi Stockholm har kommunicerat att fem personer berörs av uppsägningarna men sex personer är på plats för att prata med Skärgården. Den sjätte är inte tillsvidareanställd och visstidsanställningen skulle gå ut innan, meddelade Taxi Stockholm tidningen tidigare.
Karin Lagerberg är 72 år och har arbetat i växeln sedan starten 1992 men hade de senaste åren ett pensionärskontrakt som har förlängts med sex månader i taget. Tio dagar innan kontraktet löpte ut nåddes hon av beskedet att det inte skulle förlängas.
– Jag vet inte när de hade tänkt tala om det. Det är extra hårt att inte få jobba kvar de två sista månaderna med de andra.
För henne var arbetet inte bara en ekonomisk trygghet.
– Är man egen företagare kan man bli isolerad. Det har betytt mycket att komma till jobbet.
Samma bild delas av de andra. Flera är öbor sedan generationer, känner varandra väl och har kunnat hämta stöd hos varandra genom livet: barn, skilsmässor, dödsfall, olyckor, sjukdomar.
Beatrice Carlsson är yngst i växeln och har jobbat här i två år. Därför har hon bara en månads uppsägningstid, de andra har ett halvår.
– Jag hinner inte ens söka nytt jobb med mina kollegor på grund av den korta uppsägningstiden. Att skaffa både jobb och lägenhet på samma gång, det behövs pengar och tid till det, säger hon.
Beatrice Carlsson hade gärna sett en framtid på sin barndomsö.
– Jag hade velat ha möjligheten, istället för att tvingas härifrån. Den framtiden släcks ju ner.
Även Ewa Zimmerman som arbetat i växeln i tre år kommer troligen flytta.
– Jag och min man har företag och det innebär att vi tar företaget någon annanstans.
Teamet vill nu locka en arbetsgivare till lokalerna och hoppas kunna dra med sig fler som söker ett liknande arbete. De kan erbjuda en sammansvetsad grupp som sällan har sjukfrånvaro och är lojala och stannar länge.
– I Stockholm är växeljobbet ett genomgångsjobb. Så är det inte här.
Kristina Eineborg backar teamet och kommer ingå i den arbetsgrupp som nu bildats för att hitta en ny arbetsgivare till Ingmarsö.
– Har någon läsare några pigga idéer, hör av er till näringslivsavdelningen på kommunen. Vi har en bra lokal och en personalstyrka som är dedikerad, som kan telefonväxlar och callcenterverksamhet. Vi är måna om att behålla arbetstillfällena på Ingmarsö och skulle gärna se att det kommer ännu fler, säger hon.
– Vi har en fungerade arbetsgrupp, lokal och tekniken som behövs. Det spelar mindre roll vad vi gör. Det borde inte vara omöjligt, säger Anci Nordwall.
FAKTA
Den 23 november klockan 16-18 hålls ett informationsmöte i bygdegården Lurkan på Ingmarsö för att samla intressenter som kan vilja arbeta hos en kommande arbetsgivare.