
Tre nya samordnare på skolöarna, ny rektor och en ny biträdande rektor. Det är receptet som ska binda ihop det nya rektorsområdet Värmdö skärgårdsskolor och skapa snabbare beslutsvägar. Men för barnen innebär det två skoldagar per vecka på Djurö, något som inte ses med blida ögon av Möjaborna.
Till hösten blir Värmdös nya skolorganisation ett faktum. Skolöarna Djurö, Svartsö, Möja och Runmarö har redan tidigare delats in i ett rektorsområde, Värmdö skärgårdsskola. En så kallad samordnare kommer att utses på varje skol-ö. Dessa ska rapportera till en nytillträdd biträdande rektor som finns på Djurö skola. Hela rektorsområdet kommer också att få en ny rektor nästa vår, då nuvarande rektor Anders Jansson går i pension. En tjänst som lystes ut i förra veckan.
Den nya organisationen innebär att respektive skolas samordnare kommer att befinna sig på Djurö skola en gång per vecka, och barnen i årskurs 6 och uppåt från ö-skolorna reser till Djurö två dagar varje vecka, i stället för en:
– Det innebär att eleverna får väldigt bra undervisning i slöjd, engelska, idrott, hemkunskap, bild, musik, språkval och NO. På Djurö finns ändamålsenliga lokaler och alla lärare som undervisar är behöriga, så det blir väldigt bra för eleverna, säger Terttu Metso som i dag jobbar som biträdande rektor på halvtid.
Att ha en platschef på varje skol-ö blir ett lyft tror hon, jämfört med hur det har varit tidigare då skärgårdsskolans rektor reste mellan öarna:
– Syftet med det nya är att sy ihop organisationen mycket tätare. När det krävs snabba beslut så kan man fatta dem direkt på ön. Som det var tidigare så var det omöjligt för rektorn att vara på alla öar hela tiden. Att det finns en person på plats gör att det blir enklare och snabbare om behovet att organisera om uppstår, fortsätter Terttu Metso.
Men alla är inte nöjda med den nya skolorganisationen. I vintras uppvaktade en grupp Möjabor riksdagen i protest mot de nya behörighetskraven som gör att eleverna tvingas resa till en större skola, och inte tvärtom att lärarna reser till eleverna. Möjaföräldern Stina Åbrandt är mycket kritisk till planerna på att eleverna ska resa till Djurö två dagar per vecka i höst:
– Våra barn vill inte åka så mycket och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att stoppa det. Vi har stöd från politikerna i kommunen, nu återstår att se om de kan påverka skolan, det känns hoppfullt, säger hon.
Att åka till Djurö två dagar per vecka innebär att barnen måste ta den reguljära turen klockan 6,15 från Möja, för att komma hem till ön igen kl 16,45:
– Det orkar de inte, barnen vill vara kvar på sin ö. Den största nackdelen är dessutom att vi inte kan rekrytera nya familjer till ön om barnen ska tvingas åka tillbaka till fastlandet för att gå i skolan, säger hon och hänvisar till beslutet om ny skolorganisation där alla partier var eniga om att lärarna, inte eleverna, skulle behöva resa. Vilket dock anses för dyrt i dag.
– Visst är det dyrt, men smakar det så kostar det, säger Stina Åbrandt.
Möjagruppen menar att det handlar om att tänka långsiktigt:
– Historien visar att ju längre man är kvar i skolan på den egna ön, desto större chans är det att man återvänder till ön och bosätter sig där som vuxen. Så det här är inte bara en fråga om skolan, det handlar om hela skärgården, minst 20 år framåt. Det är så man måste planera, säger Stina Åbrandt.
Rektor Anders Jansson hävdar dock att de två dagarna på Djurö skola, förutom ämnesbehöriga lärare, även ökar elevernas möjlighet till kamratlärande och utökade sociala kontakter. Han hänvisar även till skolledningens ambition att korta restiden för Möjabarnen, vilket skulle vara mindre kostnadskrävande än Möjaföräldrarnas förslag att anställa fler lärare.