
Musikquiz, tipspromenad eller bara en slät kopp kaffe. Ett samtal. De nystartade seniorträffarna i bygdegården är upplyftande i vardagen.
– Det finns inte så mycket att roa sig med i Stavsnäs, säger Inger (Imse) Segelson.
Klockan är 13 och Ylva Andersson hjälper några åldringar som slagit sig ner på stolarna i hallen i Stavsnäs bygdegård att få på sig de blå plastskydden på fötterna.
I salen inne i bygdegården, som tidigare var en bio, är fyra långbord uppdukade och vid varje plats ligger ett sånghäfte. På bara några minuter är över 40 seniorer på plats. De hämtar fika som finns för självkostnadspris vid den lilla baren och slår sig ner och börjar genast prata med varandra. Det ryker ur pappmuggarna och sorlet vittnar om en stark gemenskap hos många – de flesta verkar känna varandra väl.
– Ja, jag har bott här sen 1971, säger Inger Andersson som bor i Stavsnäs.
Hon sitter vänd mot Inger (Imse) Segelson och samtalar. De flesta känner henne som Imse som hon brukar signera sina tavlor med.
– Jag känner inte alla här men nästan, säger Imse och ser sig omkring.
– På torsdagar har vi haft fika, sång och quiz här. Många saknar det här att träffas och prata och fika, säger Inger.
Till bygdegården i Stavsnäs är seniorer boende i Stavsnäs och på Djurö välkomna måndagar och torsdagar för social samvaro. Musikquiz, pingis, balansträning, promenadgrupp och tipspromenad är några av aktiviteterna som erbjuds. Aktiviteterna är gratis och är ett nytt initiativ som drog igång 24 januari. Värmdö kommun arrangerar träffarna tillsammans med seniorcentret Diamanten i Hemmesta, där det redan finns liknande aktiviteter.
Ylva Andersson, undersköterska och anställd på Diamanten, och Sebastian Fernandez driver den öppna verksamheten i Stavsnäs bygdegård. På plats denna dag är också Josefine Mellström, verksamhetschef på Diamanten och projektledare på kommunen. Fler föreningar är aktiva i huset, främst Fyrhuset som är en ungdomsstyrd öppen verksamhet. Senare på eftermiddagen brukar ungdomarna trilla in. Den långsiktiga planen är att integrera senior- och ungdomsverksamheterna med varandra.
– Vårt team jobbar för att motverka ofrivillig ensamhet bland seniorer, vi gör det allihop inom gruppen på lite olika sätt. Planen med det här är att det ska bli ett naturligt möte mellan äldre och ungdomar och att alla ska känna sig bekväma. Det är väldigt nytt så vi får se hur det går, säger Ylva.
2022 har temat musikens år och därför har de bjudit in till denna dag med allsång och liveband. Just denna dag har de ordnat en buss från Djurö och uppslutningen är extra stor. Feedbacken har hittills varit mycket positiv och arrangörerna ska försöka ha flera konserter i år.
Inger och Imse berättar att första gången satt de med avstånd mellan varandra.
– Jag har bara varit här en gång tidigare. Då var vi sex-sju stycken. Det är inte många gubbar som är här, konstaterar Imse.
– Nej, men om vi har mat eller musik, får in artister, då kommer de, säger Inger.
Varför tror ni att det är så?
– Kvinnor, om man generaliserar, tycker om att prata lite men män har inte riktigt den lusten utan det ska vara mer fokuserat på något. Vi är mer sugna på småprat, säger Imse.
Är de här träffarna viktiga?
– För mig är det nog det. Kanske extra mycket efter de här två åren. Jag har hållit mig isolerad, beställt hem mat, bjöd inte hem någon. Det finns inte så mycket att roa sig med i Stavsnäs. Gustavsberg har mycket mer. Så man passar på när det bjuds!
Vid samma bord sitter Maj Lindgren:
– Det här är som en fest i bygdegården med såhär mycket folk!
Hon har bott i Stavsnäs sedan 1959. Då fanns här två affärer – Byströms och Nolkrans. I den senare jobbade hon.
– Jag pluggade i Kalmar och de frågade om vi ville komma till skärgården och jobba. Det var verkligen annorlunda. Då fanns ju inte stormarknader. De hade allt – fotogen, bensin, sybehör.
Hon hann dansa en sommar på byns dansbana innan den slog igen, för ”raggarna kom då”. Men redan första sommaren träffade hon sin man på dansbanan och blev kvar.
– På den vägen blev det!
Karin Sundström som sitter mittemot berättar att hon funderar på att köpa en elmoped med tre hjul.
– Jag har lite dålig balans nämligen, säger hon.
The Diamonds, där Sebastian Fernandez spelar tillsammans med Jannike Fernström och Sagha Andersson Lundblad, har klivit upp på scenen.
– Vi drar igång med två låtar, sedan drar vi igång med allsång, det vore kul om ni tog i så mycket ni kan. Vi börjar med lite Mikael Wiehe, säger sångerskan Jannike.
The City of Heartbreak blir nästa låt. Låtvalet är en mix av sådant bandet valt ut, egenskrivna låtar samt önskelåtar från publiken.
Den första allsången blir Lyckliga gatan.
– Jag var faktiskt inte född när den här låg på svensktoppen så jag har fått plugga på texten lite, säger Jannike.
Alla skrattar.
Längst bak i rummet sitter Ingrid och Göran Bigrell. De är ganska nyutflyttade till Stavsnäs för att komma närmre dottern och barnbarnen. Det blev långt att pendla ut hit för att hämta på förskolan. Göran trummar i bordet till Jolene.
– Jag har inte erkänt mig som senior, haha!
Ingrid skrattar men erkänner sedan att hon är med i en kör vid namn seniorkören. Under pandemin har det varit skönt att bo i Stavsnäs och att bara kunna gå ut för att få lite social samvaro.
– Vi har kunnat träffa grannarna ute och behövde inte smitta någon. Nu är det jättemysigt med lite aktiviteter, säger Ingrid.