Att märka sina båtar, badleksaker och flytvästar är ett bra sätt att undvika att onödiga sjöräddningsinsatser dras igång om de flyter iväg. Dessutom ökar det chansen att återfå dem.
Flytvästar, SUP:ar, badleksaker och båtar som blåser ut till havs skapar problem. För när de hittas kan det hända att Sjöfartsverket drar i gång sjöräddningsinsatser för att undersöka om någon har förolyckats. Det skulle enkelt kunna undvikas, menar Fredrik Hermansson, på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral:
– Det är jättebra att man märker upp sina saker med namn och telefonnummer, för då kan vi enkelt kolla om det handlar om borttappade föremål eller om det faktiskt skulle kunna vara någon som är i nöd.
Dessutom skulle ju den som hittar föremålet kunna ringa ägaren och kolla. Chansen att återfå det som har flutit iväg ökar och ärendet inte ens behöva komma in till Sjö- och flygräddningscentralen.
Om det är ett större föremål som är ute och flyter, man kanske har tappat jollen som man har haft på släp efter sin segelbåt och inte hittar den, då är det bra att man hör av sig till Sjö- och flygräddningscentralen och berättar att man har tappat jollen och i vilket område. Då kan det förhindra en onödig sjöräddningsinsats.
Hur vanligt är det att det är falskt alarm ni rycker ut på?
– Vi har ingen statistik för hur många ärenden som är falskt alarm. Det är många faktorer som vi väger in om vi startar ett ärende när ett föremål har hittats flytande, till exempel väder och vind och årstid men visst är det många gånger som vi drar i gång en räddningsinsats i onödan och de här ärendena tar rätt mycket tid och kraft, säger Fredrik Hermansson.