
Flera intresseföreningar på Rådmansö ansluter sig till kravet på en folkomröstning mot nedläggning av glesbygdsskolor i kommunen. Det beslutades på ett krismöte som hölls i förra veckan.
Ett 20-tal ombud för olika intresseföreningar på Rådmansö samlades förra onsdagen för att diskutera hur nedläggningen av Rådmansö högstadium kan stoppas. På plats fanns också politiker från Moderaterna, Liberalerna och Roslagens oberoende parti vilka alla var emot beslutet när det fattades.
– Det här är inget politiskt möte utan vi har samlats för att diskutera en fråga som är viktig för bygden, säger Kjell Åhlander, Rådmansö församling.
Det var i juni förra året som Norrtälje kommunfullmäktige beslutade att lägga ner flera av kommunens glesbygdsskolor. Bland dem högstadiet i Rådmansö trots att skolan har ett gott elevunderlag och att avgångseleverna alltid gått ut med 100 procent gymnasiebehörighet.
I framtiden är det meningen att Rådmansöeleverna istället ska bussas till Norrtälje där de får gå i baracker som ska byggas vid Grindskolan.
Beslutet, som inte föregicks av någon medborgardialog och trädde i kraft i september, slog ner som en bomb i Rådmansöbygden.
– Det här är i grunden inte en skolfråga utan ett samhällsutvecklingsbeslut, säger Christer Candal, tidigare kommunalråd, nu representant för Östra Rådmansö intresseförening.
I den översiktsplan som kommunen beslutade om 2014 pekades Rådmansö ut som utvecklingsbygd. Kommunen är delaktig i den stora utbyggnaden av Kapellskärs hamn och har satsat över 100 miljoner på utbyggnad av vatten och avlopp i området. Beslut har nyligen tagits om att rusta Räfsnäs hamn. Dessutom påbörjas nästa år utbyggnaden av väg E18 som löper tvärs över hela Rådmansölandet. Åtgärderna förväntas locka nya företag och invånare till orten.
– Att då ta bort en av bygdens hörnstenar är fel, säger Kjell Åhlander och Per Ringhagen, Rådmansö hembygdsförening, sammanfattade kommunens agerande med orden:
– De har skjutit sig själva i foten.
Intresseföreningarna ansluter sig nu till kravet om en folkomröstning mot nedläggningen av glesbygdsskolorna. Redan i dag har omkring 7 000 namnunderskrifter samlats in för en folkomröstning. Rådmansöbygden ska arbeta aktivt för projektet genom att bland annat uppvakta politiker i kommunstyrelse och fullmäktige .
Föreningarna kommer också arbeta för att fler partier och enskilda politiker ställer sig bakom den motion från Moderaterna som föreslår att beslutet om högstadiet återtas. För att motionen ska gå igenom i kommunfullmäktige krävs bara ytterligare fem röster.