Riksdagsledamoten och tidigare ordförande i kommunstyrelsen i Norrtälje, Kjell Jansson (M), kräver att det industriella trålfisket i Östersjön upphör. Men landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) fortsätter att ställa sig tveksam till en utflyttning av trålgränsen utanför skärgården.
– Vi behöver kunna visa de vetenskapliga orsakssambanden, säger hon.
Debatten om Östersjöfisket, det industriella trålfisket och utflyttning av trålgränsen fördes i förra veckan på riksdagsnivå.
I en halvtimmeslång interpellation krävde Kjell Jansson (M), svar från landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) på om det finns planer för att få stopp på bottentrålningen i Östersjön, och vad regeringen konkret tänker göra i närtid för att fiskbestånden ska återhämta sig.
– Det överlägset största problemet i dag är det industriella trålfisket i Östersjön. Bottnarna dammsugs på fisk av alla arter. Detta rovfiske måste stoppas, sa han.
Landsbygdsministern menade dock att man behöver ta ett helhetsgrepp och att det inte finns en enda lösning på problemet:
– Den rådande situationen handlar om dålig havsmiljö, predation av rovdjur, exempelvis säl, och ohållbart fiske, svarade Jennie Nilsson och fortsatte:
– Fisket regleras inom ramen för vårt EU-samarbete eftersom fisk rör sig över gränser. Därför har det varit och är viktigt för Sverige att säkerställa att EU fattar sina beslut om kvotnivåer på vetenskaplig grund, vilket inte var någon självklarhet för bara några år sedan.
Vidare beskrev hon att regeringen skjutit till mer än 200 miljoner kronor årligen till arbetet med att förbättra Östersjön, bland annat genom insamling av skräp och spökgarn. Man har också gett Havs- och vattenmyndigheten (HaV) ett riktat uppdrag att titta på vad som händer med strömmingen.
– Så här långt kan man dock inte tydliggöra orsakssambanden. Man kan ju tycka att det vore en baggis att gå på alla orsaker, och jag hade personligen inte haft några problem att göra det. Men det är viktigt för fiskbestånden på totalen att vi jobbar tillsammans med EU och att alla beslut där fattas på vetenskaplig grund. Andra länder har tillträde till dessa vatten, och det innebär att om vi med trovärdighet ska få igenom ett förslag om att flytta ut trålgränsen behöver vi kunna visa de vetenskapliga orsakssambanden. Därför har vi givit uppdrag till HaV via SLU och även riktade projekt för att forska på att stärka och säkerställa dessa orsakssamband.
Även de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Alexandra Anstrell deltog i debatten. Bland annat lyfte Lars Beckman risken att trålningen skulle kunna dra upp de tunnor med kvicksilver som dumpades i havet utanför Sundsvall under 50- och 60-talen.
– Det är 23 000 gifttunnor som innehåller tio ton kvicksilver. Det är klart att man förstår att när de danska trålarna kommer och sveper allting med sig finns det ju risk att tio ton kvicksilver rörs upp. Det är alltså en fruktansvärd miljöbomb.
Alexandra Anstrell tog upp frågan kring sälens påverkan och undrade varför regeringen inte driver att Sverige ska få undantag från EU att få handla med sälprodukter.
– Man får numera jaga säl, men man får inte avyttra kött och andra sälprodukter. Då saknas incitament även där, vilket medför att skjutna sälar sänks och skapar övergödning.
På det svarade ministern att frågan är stor och komplicerad.
– Men jag kan säga att det undantag Sverige hade i EU fråntogs oss av WTO. Det är en fråga på en helt annan nivå, och jag tar gärna en diskussion om den frågan vid ett annat tillfälle.
Kjell Jansson lyfte även problemen med det kommersiella trollingfisket.
– Auktoriserade guider åker ut med ribbåtar från Stockholms innerstad, lastade med 10-15 personer. Nu på våren går de in och fiskar hänsynslöst i våra fredade vikar där fisken leker. Detta måste det bli stopp på. Det är anmärkningsvärt och helt oacceptabelt att detta får pågå, sa han.
Landsbygdsministern svarade att detta problem var nytt för henne.
– Jag har inte hört att det är någon omfattning eller volym på detta som innebär en stor påfrestning. Men om det är så och det inte är legalt ska man givetvis se till att få stopp på det.