
Nu drar Arbetsmiljöverket åt tumskruvarna när det gäller kommunernas slamtömning. Om det är längre än tio meter från brunnen till vägen får fastighetsägaren själv ordna med förlängningsslang, något som väckt irritation hos boende i Värmdö.
Det är tuffa tider för husägare med enskilda avlopp. Förutom hårdare krav på godkända avlopp så börjar kommuner nu kräva att husägarna själva ska ordna med slang eller rör om avståndet från vägen till brunnen är längre än tio meter. Bakgrunden är krav från Arbetsmiljöverket, där arbetet med slamtömning pekas ut som ett högriskyrke för belastningsskador. För en del fritidshusägare kom kravet som en plötsligt överraskning.
– Först trodde jag det var ett stort skämt, sedan låg jag vaken hela natten och tänkte är de inte kloka? Det känner jag fortfarande, säger Hans Lagerholm som tillbringar mycket tid i huset på Möja.
Regelverket kring belastningsskador har egentligen funnits sedan slutet av 90-talet, men det är först nu som Arbetsmiljöverket börjat sätta press på kommunerna.
– Både vi och Karolinska sjukhuset har mätt belastningarna och det var värre än vi anade och då måste man ju göra någonting. Vi kan inte vänta hur länge som helst innan det blir ett förbud. Arbetsgivaren måste följa föreskrifterna, säger Agnita Wärn på Arbetsmiljöverket.
Hans Lagervall har förståelse för att jobbet är tungt men anser att det borde finnas andra lösningar.
– Det kanske är jobbigt att dra mer än tio meter för hand, men vi har ju en värld där man kan ha hjälpmedel. Arbetsmiljöverket säger ju ingenting om att entreprenören inte kan hålla med exempelvis en fyrhjuling så man kan dra slangen.
Majken Elfström på Värmdö kommun har förståelse för problemen, men säger att de inte kan göra annat än att följa riktlinjerna från Arbetsmiljöverket.
– Vi förstår att det är besvärligt om man är ensamstående eller äldre, men vet samtidigt inte vad man ska göra åt det. Jag känner inte till om det finns någon teknisk lösning, säger hon.
Husägarna har nu två alternativ, antingen att rulla ut en slang till vägen eller att gräva ner ett rör. Ett problem som kan uppstå med nedgrävning är om röret måste dras på annans mark. Det är något Agnita Wärn tror är ett mindre bekymmer.
– Det är väl inte hela världen, servitut har man haft i Stockholm för sophämtning i många år. Man brukar kunna prata och hjälpa varandra. För en del är allting omöjligt för en del är allting möjligt.
Den som beställer slamtömning ska rulla ut sin slang redan vid beställningen eftersom det i skärgården kan vara svårt att veta hur lång tid det tar innan entreprenören kommer. I värsta fall skulle det kunna innebära att en tomtägare får grannens avloppsslang utrullad över gräsmattan i åtta dagar.
– Man kan beställa så att man får information på SMS om vilken dag båten ska komma, men det kostar lite extra, säger Majken Elfström.
Majken Elfström håller dock med om att kommunen kunde ha gått ut tidigare med informationen.
Enligt en sökning på nätet så kostar en 30 meter lång avloppsslang med godkända kopplingar runt 7 000 kronor. Ett avloppsrör kostar ungefär hälften. Till det kommer sedan eventuella kostnader för en nedgrävning.