
Landstinget investerar i en ny ambulanshelikopter, som kommer att ha bättre förutsättningar att operera i dåligt väder.
Flytten av länets ambulanshelikopter från Mölnvik på Värmdö till Mellingeholm i Norrtälje har vållat stor debatt och fått hård kritik från många boende i skärgården. En av anledningarna till kritiken är uppfattningen att det ofta är sämre väder i Norrtälje än på Värmdö, vilket påverkar helikopterns flygförmåga.
Hittills har ambulanshelikoptern varit rödmarkerad, det vill säga inte kunnat lyfta på grund av väderförhållanden, 17 gånger sedan flytten i mitten av september och fram till den 14/11, enligt statistik från SLL. Under samma period förra året hände det åtta gånger. Men några slutsatser om att vädret därmed skulle vara sämre i Norrtälje kan inte dras, menar Weine Josefsson, klimatolog vid SMHI.
– Vi har väldigt svårt att säga något om det. Dessa platser ligger så pass nära varandra att vi inte kan se någon avgörande skillnad, så tätt är inte vårt stationsnät tyvärr. Det kan vara skillnad på lokal skala, men då behöver man göra en utredning av platserna i både Värmdö och Norrtälje.
Tommy Hellström, chefspilot för operatören Babcock, menar också att underlaget ännu är långt ifrån tillräckligt för att kunna säga något om väderskillnaderna.
– För ett år sedan var det 40 centimeter snö vid den här tiden och vi kunde överhuvudtaget inte lyfta. I år kunde vi flyga hela helgen. Betyder det att vädret i Norrtälje är bättre? Nej, såklart inte. Det är inte statistiskt hållbart.
Men oavsett så kommer ambulansflyget nu att förstärkas. I december levereras en ny helikopter, som kommer ha bättre möjligheter att flyga i dåligt väder.
– I och med det nya kontraktet kommer man att kräva mer utrustning på helikoptrarna och högre kompetens på piloterna. Transportstyrelsen håller även på med ett godkännande för att vi ska kunna göra inflygningar med GPS till Karolinska sjukhuset och till Mellingeholm utan att behöva marksikt, vilket vi behöver på alla våra flygningar i dagsläget. Tyvärr är dock handläggningstiden i Transportstyrelsen lång, säger Tommy Hellström.
Den nya helikoptern, utrustad med bland annat väderradar och autopilot, är en förutsättning för att inflygningarna i dålig sikt ska kunna vara genomförbara. Så är även utbildning, vilket piloterna vid Mellingeholm nu har fått.
Vad förändringarna kommer att få för effekt vill inte Tommy Hellström spekulera i:
– Det går inte att säga än. Men det här är det senaste och har all utrustning som idag finns tillgänglig. Det är “state of the art”.