
Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation, Siko, bildades den 15 december 1969. Många av frågorna som stått på föreningens agenda genom åren är ännu aktuella, men visst har det hänt en hel del under det halvsekel som den outtröttligt arbetat för skärgårdsbefolkningens bästa.
50-årsfirandet går egentligen av stapeln i höst, med en båtresa till ännu okänd skärgårdsdestination. Men redan i helgen smygstartade jubileumsfestligheterna i samband med föreningens årsmöte på anrika Waxholms hotell.
Efter att skumpan korkats upp och läckra små snittar inmundigats inleddes mötet på fredagseftermiddagen i form av en tillbaka-, såväl som en framåtblick. Fyra ordföranden lotsade publiken genom en historisk resa från det allra första mötet som hölls den 15 december 1969. Då närvarade Blidö-Frötuna Skärgårdsförening och Mellanskärgårdens intresseförening, och de tre punkterna på dagordningen var bensinskatteanslag, vuxenutbildning och sjöfågeljakten.
1972 hölls det första Skärgårdstinget på en fullsatt Möja dansbana med politiker som Gösta Bohman och Åke Wiktorsson närvarande.
– En krona betalade vi i hyra och det kom enormt med folk, berättar Britta Gunnarsson, sedermera ordförande mellan 1987-1996. Hon var med och arrangerade tinget som hade fokus på sysselsättningen i skärgården, fisket, sjöfågeljakten, kommunikationer samt mark- och byggfrågor.
Under åttiotalet stod man på barrikaderna. Bland annat i maj 1983 då ett 70-tal båtar slöt upp på Strömmen för att demonstrera mot det fria handredskapsfisket. Man lämnade även över en proteslista med 10 000 namnunderskrifter till Rosenbad.
På senare år har påverkansarbetet måhända ändrat karaktär en aning.
– Det blev mer en fråga om ett metodiskt arbete, att mala på med tjänstemän och politiker och försöka påverka på många olika sätt. Därför blev tingen inte riktigt verksamma längre, sa Sune Fogelström, ordförande mellan 2004-2007.
Under femtio års tid har Siko arbetat med en stor spännvidd av frågor. Fraktstöd, fastighetsskatt, indragning av lotsstationer, skärgårdsmarknader och bredbandsfrågor är bara ett axplock av vad man hunnit med att driva.
Framtiden då? Organisationen bildades med uttalat syfte att tillvarata den bofasta skärgårdsbefolkningens intressen, men i takt med att antalet fritids- och deltidsboende har ökat och kommit att betyda alltmer för samhällsutvecklingen, vill även Siko framöver belysa detta tydligare.
– Vi är beroende av de grupperna också, det är verkligen en symbios. Alla som rör sig i skärgården bidrar. Det vill vi lyfta fram, sa Britt Fogelström, nuvarande sekreterare, under framtidsspaningen.
Bilden av hur skärgårdsbor försörjer sig behöver också utmanas, menade hon.
– Det är klart man blir varm i hjärtat av att se bilderna på dessa fiskare från förr, men vi får nöja oss med det. Numera är det byggsektorn, besöksnäringen och tjänsteproduktion som är sysselsättningarna med störst potential.
Trenden som i övrigt förutspås prägla skärgårdslivet under kommande år är kopplad till en ny grön våg. Men inte som den såg ut under 70-talet.
– Folk idag vill bo på landsbygden men på ett modernt sätt, med tillgång till bredband och den service som finns i stan.
Begreppen ”rural urbanisation” och ”smart villages” florerar runt om i Europa, och det finns en vits med att befatta sig med sådana termer, menade hon.
– De politiker och tjänstemän som vi vill påverka är välbekanta med de uttrycken och då är det bra om vi också är pålästa.
Ett exempel som lyftes fram var en by i Frankrike, där deltidsboende samlar bonuspoäng genom att bidra till det allmänna, som sedan kan handlas för på exempelvis den lokala grönsaksmarknaden.
– Det är något vi skulle kunna ta efter. Det gäller att de deltidsboende deltar i utvecklingen, det blir roligare då, tyckte Sune Fogelström.
Under lördagen fortsatte årsmötet, då Ulf Westerberg fick fortsatt förtroende som ordförande och verksamhetsplanen för 2019 klubbades. I den lyfts bland annat projektet Skärgårdsmentor, som man kommer att driva under året, för att vända den negativa befolkningsutveckling som råder och underlätta utflyttning till skärgården. I ett första skede är planen att åka runt till alla kärnöar och ta reda på var det finns goda förutsättningar att jobba med befolkningstillväxt.
– Valmöjligheten att vara skärgårdsbo ska finnas i framtiden också, avslutade Sune Fogelström.
Och visst finns det gott hopp om det, med Siko som nu samlar ny kraft för att driva öbornas frågor mot makthavarna i många år till.