
KTH-projektet Circular Water Challenge tilldelas 700 000 kronor från det regionala skärgårdsanslaget för att undersöka hur vatten kan användas mer effektivt på öarna.
Region Stockholm har beslutat att dela ut 700 000 kronor ur det regionala skärgårds- och hållbarhetsanslaget till projektet Circular Water Challenge som syftar till att kartlägga vattensituationen på bred front i skärgården. Projektet, som drivs av KTH, vill undersöka möjligheterna att återanvända vatten på öar som ofta brottas med vattenbrist.
– Det här är förtroendeingivande aktörer och ett välförankrat projekt. Färskvattentillgången är en välkänd utmaning i skärgården. Vi har i landsbygds- och skärgårdsstrategin verkligen tryckt på att vi måste få till lösningar på det. Det får inte vara så att bristen på vatten hejdar levande skärgårdsöar med fler bostäder, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.
Projektet kommer att fokusera på sex öar i Sveriges, Ålands och Finlands skärgårdar. På den svenska sidan har Oaxen, Möja och Sandön nu valts ut som studieobjekt.
– Det är sex intressanta öar som är väldigt olika; såväl storleksmässigt, sociologiskt, politiskt och geologiskt, berättar Christian Pleijel som är programdirektör vid KTH och står bakom projektet.
Bidraget från Region Stockholm betyder mycket, menar han.
– Det är halva projektbudgeten, så det är jättehäftigt.
Utöver Region Stockholm kommer även Nordiska skärgårdssamarbetet, de ingående kommunerna och finska Forststyrelsen sponsra projektet som kommer pågå under 2019.
Under året kommer skärgårds- och hållbarhetsbidraget till större projekt (över 300 000 kronor) att delas ut två gånger, och kommer att prioritera projekt som syftar till att öka skärgårdens tillgänglighet med fokus på transporter.
– Det kan handla om utveckling av infrastruktur, bryggor och replipunkter, men också smarta lösningar som till exempel en samåkningsapp eller system för digitala möten, säger Gustav Hemming.