Efter att Kammarrätten beslutat att upphandlingen av sjötrafiken ska göras om, så har trafikförvaltningen analyserat domen och föreslår en rad åtgärder inför den nya upphandlingen.
I september förra året beslutade kammarrätten i Stockholm att den då pågående upphandlingen av sjötrafiken innehöll så stora brister att den skulle göras om. Oppositionen i landstinget, MP, S och V, har nu i en skrivelse till trafikförvaltningen ställt frågan vilka åtgärder man planerar att vidta inför nästa upphandling.
Landstinget skriver i en skriftlig kommentar att rättsläget har ändrats efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen och att utrymmet för avvikelser nu har krympt.
– För att klara de nya kraven ska vi förbättra kvalitetssäkringen av all intern och extern dokumentation som upphandlingen omfattar. Den grupp som kommer att arbeta med upphandlingen förstärks också med ytterligare resurser i form av upphandlare-, juridisk- och ekonomikompetens, skriver Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen.
Förvaltningen vill inte säga att man brustit i sin granskning av förfrågningsunderlaget i den förra upphandlingen.
– Noggranna genomgångar av förfrågningsunderlag görs vid varje upphandling, men underlagen är omfattande och komplicerade. Det kommer alltid att finnas uppgifter och beskrivningar som kan påstås vara felaktiga eller som kan tolkas olika.
En av åtgärderna är att kontakta tidigare anbudsgivare för att ta del av deras synpunkter.
– Vi brukar ha återkopplingsmöten med alla anbudsgivare i trafikupphandlingar och det ska ske även här. Vi har träffat några av anbudsgivarna, men ännu inte alla. Några av de synpunkter de framfört är att anbudsgivare skulle uppskatta längre anbudstid, en längre förberedelseperiod inför trafikstart och att det vore bra om trafikstart sker under lågsäsong. De har också önskat att vissa krav i upphandlingsdokumentet är tydligare, skriver Claes Keisu.
Inför kommande upphandling skriver Claes Keisu att man planerar att ha tätare kontakter med anbudsgivarna.
Oppositionslandstingsrådet Talla Alkurdi (S), vill inte uttala sig om hur man ser på åtgärderna ännu.
– Vi socialdemokrater kommer att analysera åtgärderna och se om det finns något som vi tycker bör förändras eller åtgärdas ytterligare, det är så långt vi har kommit.