I måndags kom dråpslaget för Björkö-Arholma och Singö skolor. Barn- och skolnämndens arbetsutskott la fram ett förslag som innebär att Björkö-Arholma stängs hösten 2017 och att redan stängda Singö skola stängs permanent.
Det gemensamma förslaget till ny skolstruktur är signerat samverkansstyret i Norrtälje och innebär att Björkö-Arholma, Herräng och Rånäs skolor stängs. Björkö-Arholma har kapacitet för 50 barn, men i dag går 14 elever på skolan. När skolan stängs hösten 2017 ska eleverna i stället resa till Elmsta skola.
– Det är inget lätt beslut att ta. Vi förstår den oro som alla berörda föräldrar, elever och lärare känner. Men sedan flera år har vi inom kommunen brottats med problem att fylla våra landsbygdsskolor med tillräckligt många barn och behöriga lärare, säger Olle Jansson, (S), ordförande i barn- och skolnämnden i ett uttalande, och hoppas att lösningen ska bidra till att höja kvaliteten på utbildningen genom fler lärare och bättre behörighet för dessa.
– Vi kommer att jobba hårt för att hitta smarta lösningar för skolskjutsarna så att eleverna får åka närmsta vägen till skolan och även avlasta föräldrar genom att hämta barnen efter fritids, säger Olle Jansson.
Han försäkrar att förslaget inte bygger på det faktum att de mindre skolorna kostar mer för kommunen.
– Det viktigaste för oss är att alla barn ska få rätt till lika bra utbildning, oavsett var man bor. De pengar som vi sparar på detta går direkt tillbaka in i verksamheten, säger Olle Jansson.
Förslaget innebär också att Singö skola, som inte bedrivit verksamhet på ett år, stängs pemanent.
För skärgården innebär förslaget ett dråpslag.
– Konsekvensen blir att det finns områden där det inte kommer att bo barn, som exempelvis Arholma då resvägen till skolan blir mer än en timme. Så blir det även här på Björkö. Vi vet familjer som i dag vill flytta ut men inte vågar, säger Björköbon och föräldern Cecilia Bondfeldt.
Hon ger inte mycket för politikernas resonemang:
– De skyller på kvaliteten på utbildningen och sårbarheten på små skolor. Men det har aldrig varit några problem, det har man löst, det handlar om hur man organiserar saken. Här har vi skolor som barnen tycker om, lärarna trivs att jobba på och som föräldrarna känner sig trygga med. Ändå använder de kvaliteten som något negativt, säger Cecilia Bondfeldt som tillsammans med övriga föräldrar avser att starta ett folkinitiativ för att bevara landsbygdsskolorna.
Barn- och skolnämnden tar beslut om förslaget den 20 juni.