
Att åka skärgårdsbåt är det bästa som Claes Åhammar vet. 174 resor, tur och retur har det blivit sedan 2020.
– För mig är inte resan en transportsträcka, utan det är själva båtturen som är målet, jag njuter hela vägen – varje gång, säger han när vi ses på Ramsmora ångbåtsbrygga på Möja, en av de sista dagarna i maj.
Morgonen började hemma i Huddinge vid halvåttatiden och halv nio lämnade fartyget ”Roslagen” Strömkajen. Det tar cirka fyra timmar att komma till Möja och då har Claes Åhammar också gjort ett båtbyte i Boda, där ”Östan” tar över resten av färden.
– Det går ju att åka snabbare om man tar bil eller buss till Sollenkroka på Värmdö. Men jag har ingen brådska, båtresan är ju så fantastiskt vacker. Och så tycker jag det är trevligt att åka från Strömkajen. Jag brukar underhålla mig själv genom att titta när de hissar flaggorna på Grand Hotel. Och om det är många som väntar på att gå ombord, så kan jag upplysa dem om kungen är på slottet eller inte. Är flaggan uppe är han där, annars är det en vimpel.
På sommaren gör Claes Åhammar tre till fyra båtresor i veckan.
– Måndag, tisdag och torsdag äter lunch på någon av öarna: På Möja hos Wikströms fisk, på Finnhamn, Krogen, och på Rödlögas restaurang, som är en favorit. Men på Rödlöga är det bara öppet under några veckor på sommaren. Wikströms har däremot öppet året runt, så dit händer det att jag även åker på vintern.
Onsdagarna kan det bli lunch på fartygen Västan eller Storskär, som gör rundturer vid lunchtid, och då är favoritmaten stekt strömming med potatismos, skirat smör och rårörda lingon.
Frågan ”Vart ska du resa?” som matrosen ställer när folk går ombord är helt onödig när det gäller Claes. Han pekar bara på sin tröja som har logga med den ön han är på väg till och den här dagen står det ”Möja”. Eller så visar han tygväskan med samma logga.
– Jag har kläder för Finnhamn och Rödlöga också. Det är en kul grej och jag behöver inte tala om vart jag ska. Nu känner visserligen de flesta som jobbar på båtarna igen mig, så de vet ändå vart jag är på väg.
Att Claes Åhammar åker utloppet från Stockholm åtta gånger på en vecka tycker hans grannar är lite konstigt, men för Claes finns det alltid något nytt att upptäcka.
– Jag är barnsligt förtjust i att titta på vågorna, hur det glittrar i vattnet och alla grosshandlarvillor som man åker förbi, det sätter i gång fantasin. Jag tänker på hur det var på den tiden när husen var nybyggda – hur de förmögna åkte ut i april och hem till stan i oktober. Och alla som var med, personal, barnflickor, trädgårdsmästare och kock. Det är inte så att jag skulle vilja äga något av husen, jag tycker bara de är så vackra med sina huvudbyggnader, gästhus, båthus, bastuar och allt går i samma stil.
Om det är fint väder sitter Claes Åhammar utomhus och vänder ansiktet mot solen. För han är lite solgalen, avslöjar han.
– På vinter åker jag till Kanarieöarna, sammanlagt tio veckor under fyra tillfällen och alltid till samma hotell – Norcopia i San Agustin. Jag är en vanemänniska, så varför byta ställe när man trivs? Det gäller också på båten, jag sitter alltid på samma plats.
Claes Åhammar började med sina skärgårdsturer sommaren 2020. Han hade då nyligen gått i pension och var för första gången på länge ledig hela sommaren.
– Jag upptäckte att det gick att köpa båtluffarkort för en månad, så jag köpte två kort och åkte 60 dagar i rad.
Eftersom han har rest samma tur så många gånger har han lärt sig en del om det som man ser under vägen, exempelvis vilket som är Lars Magnus Ericssons hus, alltså han som uppfann telefonen och grundade företaget Ericsson. Huset byggdes 1897. Och i Furusund kan man kika efter både Astrid Lindgrens och August Strindbergs vackra sommarbostäder.
– När jag hör att det finns turister som undrar över vad de ser under resan så brukar jag berätta. Jag pratar gärna med dem som vill lyssna. Det är till exempel inte många som vet historien om varför det är så riklig växtlighet runt Fjäderholmarna. Det beror nämligen på att kvinnor, som på 1700-talet var straffade för promiskuöst leverne, fick i stället för fängelsestraff, åka ut till Fjäderholmarna för att tömma stadens skittunnor och kallades därför för Bajamajor.
Även om Claes Åhammar mestadels gör sina skärgårdsresor på sommaren brukar han också ta en tur till Möja på vintern och äta på Wikströms fisk.
– På vintern blir det bara en resa i veckan, det är härligt att uppleva skärgården även när det är höst och vinter. Allt ser ju annorlunda ut då – klipporna går i olika gråtoner, isen slår mot skrovet och det är vitt på kobbar och skär. När jag åker tillbaka till stan är det mörkt, då passar jag på och läser eller spelar något på mobilen, till exempel sudoku, jag gillar ju siffror.
Om många känner igen Claes Åhammar genom hans flitiga båtresor, så finns det andra som känner igen honom för något helt annat. Han är nämligen en domarlegend inom basketvärlden och har hittills dömt 11 409 matcher, för det händer fortfarande att han hoppar in ibland.
– Jag har titeln ”Hedersdomare”, FIBA-domare. Fast numera tittar jag mest på basketmatcher på tv:n. Jag följer proffslagen i USA och det blir cirka 4,5 matcher i veckan.
Vi har suttit och ätit på restaurangens uteplats, första gången för det här året. Frågan är hur många skärgårdsresor som Claes Åhammar räknar med att hinna göra den här sommaren, innan höstens turlista startar och det blir svårare att pricka in en lunchresa?
– Det kanske blir cirka 40 resor i sommar.
Han säger hejdå till Stina och Rune Wikström och börjar promenaden till Ramsmora ångbåtsbrygga där han hinner njuta av solen i en timme innan båten kommer för avfärd mot Stockholm.
Fakta/Claes Åhammar
Bor: I Huddinge
Ålder: 69 år, snart 70 år.
Familj: Föräldrar, en bror och två barn.
Älskar: Att åka skärgårdsbåt, titta på basket, baka och laga mat, sola och att föra statistik.
Statistik hittills: 301 turer med skärgårdsbåt, 11 409 dömda basketmatcher, 179 antal utlandsresor.
Favoritmat: Smörstekt abborre.
Följare på Facebook: 23 000
Favoritbåtar: Ångbåtarna Storskär och Västan, men också Östan.
Sover: Bara fem, sex timmar varje natt.
Text och foto: Eva Marklund