
Sedan 1951 har brandvärnet på Djurö hållit till i ett mindre, enklare, garage, bland annat utan möjligheter till att duscha. Nu ska brandmännen äntligen få större och bättre lokaler inne på Kustbevakningens område.
De frivilliga brandmännen på Djurö brandvärn har länge längtat efter nya lokaler. Den nuvarande stationen är kall, saknar personalutrymmen och dusch. Frågan om en flytt har väckts flera gånger under de senaste åren, men aldrig blivit av. Men nu är det klart att brandvärnet får nya, större och modernare lokaler inne på Kustbevakningens område.
– Det känns väldigt positivt, det blir arbetsmiljömässigt bra med tillgång till dusch efter en insats och även utrymmen där man kan sitta ner och gå igenom övningar och händelser. Vi har tidigare hållit till i ett garage. Vi har haft service av motorsågen på samma bord som vi äter, säger Robert Carlsson, platschef på Djurö.
Det finns även andra fördelar med att flytta lokalen, säger Robert Carlsson.
– En annan positiv sak är att vi får en naturlig närhet till Kustbevakningen, som redan är en stark samarbetspartner vid larm på öarna.
Brandmännen som är med i brandvärnet är frivilliga, de behöver inte åka på larm, även om det oftast blir så att tillräckligt många åker. Men någon risk för att lokalerna ska stå tomma är det inte.
– Vi övar minst en gång i månaden och har både fordons- och materialvård. Det är även en social samvaro, ska det fungera på larm så måste man känna varandra ganska bra innan. Vi åker på ett 40-tal larm per år, så nog vistas vi i lokalerna.
Tidigare fanns en deltidsbrandkår på Djurö, men den togs bort av arbetsmiljöskäl. Med de nya lokalerna, tror Robert Carlsson att det kan finnas bättre förutsättningar för att få tillbaka den.
– Det är dels en kostnadsfråga och det gäller även att kunna rekrytera folk. Som boende på Djurö vore det bättre att säkert veta att brandkåren rycker ut.
Robert Carlsson räknar med att man kan flytta in i lokalerna någon gång i september.
Bild: Djurö Räddningsvärn