
Hittills har en majoritet av de som har erbjudits nya tjänster på fastlandet tackat nej. Samtidigt visar en enkät att de som bor på öar inte kommer att kunna fortsätta arbeta för stiftelsen.
De första tretton personerna på turordningslistan fick sina erbjudanden i förra veckan. I måndags var sista dagen att svara.
Skärgården fick under måndagen bekräftat att sju personer tackat nej. Vad de övriga fem svarat är oklart. Flera väntar in i det sista innan de svarar.
Samtidigt har fältpersonalen gjort en enkät bland de sjutton personer som bor på öar utan fast förbindelse med fastlandet. Femton har svarat.
– Alla har svarat att de inte kan ta sig till ett lokalkontor på fastlandet till klockan sju vardagar året runt med allmänna kommunikationer eller med egen båt, säger en anställd som vill vara anonym.
– Slutsatsen blir att ingen av de femton som svarat ens i teorin kan söka de nya tjänsterna om kravet att ta sig till fastlandet finns med.
Urban Söderberg, tillsynsman på Rögrund/Jungfruskär, var erbjuden en heltidstjänst vid lokalkontoret på Gålö i Haninge med arbetstiden är 07.00-16.00, måndag-fredag. Han tackade nej.
– För mig är det inte ett realistiskt erbjudande, säger han och fortsätter:
– Jag kan inte ta mig till jobbet med kollektivtrafiken och egen båt blir för dyrt och dessutom omöjlig när isen lägger sig.
Urban Söderberg menar att den nya organisationen och arbetstiderna är konstruerade för att göra sig av med fältpersonal boende på öar.
Alf Anderin, tillsynsman på Svenska Högarna, har inte svarat på erbjudandet, vilket i praktiken betyder ett nej. Han kallar det ”omöjligt”.
– Jag bor på Svenska Högarna. Om jag ska inställa mig i Riddersholm klockan sju på morgnarna måste jag påbörja resan klockan fem på morgonen – om jag ens kan ta mig in.
Karen Andersson, tillsynsman på Björnö, tillhörde de första som fick erbjudandet från Skärgårdsstiftelsen. Hon tackade nej på torsdagen i förra veckan.
– Trots att jag bor på en ö med broförbindelse är villkoren sådana att det i princip är omöjligt för mig att tacka ja, säger hon.
Ett annat problem med erbjudandet som en anställd pekar på är att den är på hundra procent.
– Man har alltså erbjudit ett flertal av sina jordbruksarrendatorer en tjänst på hundra procent. Det blir omöjligt för dem att acceptera.
Skärgårdsstiftelsens nya fältorganisation innebär att de som jobbar på fältet varje dag ska utgå från baser på fastlandet (Gålö, Boda och Riddersholm), där de ska hämta arbetsorder och den utrustning de behöver den dagen. I stället för egna båtar ska personalen dela på båtar som ägs av stiftelsen.
Den nya organisationen innebär också en halvering av antalet tjänster på fältet.
I dag består Skärgårdsstiftelsens fältorganisation av drygt 20 heltidstjänster, inklusive fyra vakanta tjänster.
Efter omorganisationen kommer antalet tjänster skäras ner till knappt elva (nio på heltid och fyra på 40 procent).
Den här veckan får resten av fältpersonalen erbjudanden om tjänst i den nya organisationen. Den ska vara genomförd första september.
Skärgården har sökt Skärgårdsstiftelsens vd Anna Waxin för en kommentar. Kommunikationschefen Ulrika Palmblad-Wennergren återkopplar med att stiftelsen inte vill kommentera Skärgårdens uppgifter medan processen med omplaceringserbjudanden pågår.