Det blir en permanent marknad med lokalfångad fisk i Stockholm, komplett med både närodlade grönsaker och kött. Marknaden kommer att drivas av Svenska Brasserier, med föreningen Stockholms fiskmarknad kvar i bakgrunden. Allt för att säkra att yrkesfiskarna får sina fångster sålda.
Det var under länsstyrelsens seminarium om närproducerad mat i förra veckan som planerna på en permanent marknad med färskfångad fisk i Stockholm presenterades. Med hjälp av länsstyrelsen gjorde föreningen Stockholms fiskmarknad i vintras ett försök med en fiskmarknad utanför restaurangen Sturehof vid Stureplan. Något som alltså föll väl ut.
Svenska Brasserier, som bland annat äger Sturehof och Riche, handlar mat för 50 miljoner per år, och vill i och med detta kunna erbjuda stockholmarna mer närodlade produkter, dels genom marknaden och dels till stans restauranger. En av ägarna, PG Nilsson, säger:
– Vi vill ta den lokala maten till Stureplan. Vår dröm är att kunna erbjuda våra kunder denna typ av råvaror, så nu etablerar vi en marknad inomhus med färsk fisk från Stockholm och Hjälmaren, säger han.
Att marknadsplatsen ska ligga i anslutning till Stureplan är klart, däremot inte exakt var. Fisktillförseln är klar genom att marknaden blir förstahandsmottagare från det lokala fisket. Nu hoppas man även på att få in både grönsaksodlare och köttproducenter på samma sätt för att kunna erbjuda en rad olika färska, närodlade produkter. Det blir med andra ord inte bara fisk i stånden.
– Det som talar för att det kommer att bli bra är att folk är beredda att betala mer för grejer som är bra. Ekologiska produkter smakar bättre, och allt fler upptäcker det, konstaterar PG Nilsson.
En av yrkesfiskarna i ideella föreningen Stockholms fiskmarknad, Björköbon Anders Jansson är nöjd:
– Det är roligt för oss att ha fått den här responsen från Sturehof. Efter försöket i vintras har man insett att om fiskarena ska våga satsa måste vi kunna sälja hela vår fångst och få betalt för jobbet, säger han och menar att marknaden kan vara lösningen.
Den ideella föreningen Stockholms fiskmarknad kommer att bli kvar och fortsätta äga varumärket. En viss procent av omsättningen på matmarknaden kommer dessutom att avsättas i en fond som ska främja fiskenäringen i regionen, som föreningen får vara med och bestämma om i samråd med länsstyrelsen. Det kan exempelvis gälla utsättning av yngel. Föreningen kommer även att vara rådgivande gällande avtal och kontrakt med yrkesfiskarna.
Under länsstyrelsens seminarium passade bland andra Stockholms fiskmarknad på att sälja färsk fisk i Tessinska palatsets barockträdgård, jämte en rad andra småskaliga närodlade producenter som Väddö gårdsmejeri, Stegsholms gård, Särby gård och Gårdsmejeriet Sanda.
Under seminariet berättade bland andra Sara Jervfors från Södertälje kommun om hur det offentliga kan stärka upp den lokalproducerade maten genom olika åtgärder. I dag är hälften av all mat kommunen handlar ekologisk. Något som varit till stor hjälp är kostpolicyn som togs 2010:
– Finns inget uppdrag är det svårt för tjänstemän och måltidspersonal att göra ett bra jobb, konstaterade hon och berättade att kommunen bland annat har ett projekt där socialbidragstagare utbildats till odlare av ekologiska grönsaker på kommunal mark, mat som kommunen köper in.
Landshövding Chris Heister håller med:
– Det är betydelsefullt att det offentliga blir mer aktiva i upphandlingarna, det ger en stadga för det närproducerade, säger hon.