
Bristande kommunikation, svajig bemanning och en osäker förskolemiljö. Det är delar av den skarpa kritik som föräldrar till barn i Ornö förskola nu riktar mot Haninge kommun.
– Vi vill ha en trygg miljö för våra barn, säger Therese Eghult, en av vårdnadshavarna.
Problemen på förskolan har pågått under närmare ett års tid och bottnar i en stor personalomsättning, berättar Therese Eghult som har barn i förskolan. Sjukskrivningar och svårigheter att ta in vikarier på grund av pandemin har bidragit till en turbulent situation där personalen inte hunnit med.
– Vi fick inte längre den lagstadgade information om våra barn som vi borde få. Inga uppdateringar, ingenting. Personalen mäktade inte med att hålla utvecklingssamtal. Vi kände oss exkluderade, säger hon.
Även den fysiska miljön har haft stora brister. Den nybyggda skolan stod klar i höstas, men fortfarande är många saker inte lösta, menar Therese Eghult. Ventilation och vatten som inte fungerat, för små lokaler, trasig och bristfällig utebelysning, otillräckligt med krokar och hyllor och brist på gungor för de små barnen är några av exemplen hon lyfter fram.
– Det känns som att man inte prioriterat förskolebarnen.
I flera månaders tid försökte föräldrarna få gehör för sina synpunkter, bland annat genom skrivelser till rektor Michaela Otterström samt utbildningsförvaltningen med begäran om ett samtal med dem, men utan resultat. Till slut skickade samtliga vårdnadshavare in en gemensam skrivelse som ett formellt klagomål till kommunen.
I mars fick de äntligen ett möte med rektor.
– Men det blev egentligen inget samtal. Vi fick bara information tilldelad oss om den nya personalsituationen och om att många av sakerna skulle lösas.
I samband med mötet kom även ett skriftligt svar på klagomålet, signerat kommunens tillförordnade kanslichef Kristina Myrenberg i samråd med kommunjurist Madeleine Marjasin. I det konstaterade man att brister funnits, men att då åtgärder antingen redan gjorts eller var planerade bedömdes att inga andra åtgärder var nödvändiga.
Sedan dess har en hel del förbättringar skett, bland annat eftersom en av de ordinarie i personalen åter är på plats och en nyrekrytering har skett.
– Vi märker vilken skillnad det är när man får personal på plats. Barnen är gladare, berättar om saker de lär sig och vi får nu veckovis information om den pedagogiska verksamheten. Nu till sommaren går dock ett långtidsvikariat ut igen och vi har inte fått någon information om vad det innebär för bemanningen nästkommande termin, säger Therese Eghult.
Fortfarande kvarstår dock brister i den yttre miljön, menar hon. Bland annat ska en utsläppsgård ha påbörjats för att underlätta vid utgång, men endast en del av stängslet har satts upp och är dessutom felmonterat så att barnen kan klättra över och ut på vägen när de lämnas obevakade. Belysningen ska inte heller vara åtgärdad och uteleksaker saknas.
– Vi vill ha återkoppling om de åtgärder som de säger ska ha gjorts eller ska göras. I slutändan handlar det om att jag vill ha en trygg och säker förskolemiljö för våra barn. De har väntat i över ett år nu på att få en plats där de kan känna sig lugna och trygga.
Hon understryker att kritiken inte riktas mot personalen på förskolan.
– De har gjort sitt bästa utifrån de förutsättningar som getts dem. Det här är en ledningsfråga. Skärgården har upprepade gånger sökt rektor Michaela Otterström.