En strandskyddshandläggare på länsstyrelsen är engagerad i Naturskyddsförening som bland annat arbetar för ett starkt strandskydd genom att överklaga strandskyddsdispenser till länsstyrelsen. Två JO-anmälningar om jäv riktas mot mannen men han nekar till anklagelserna.
Tjänstemannens jobb är sedan 2008 att överpröva kommunernas strandskyddsdispenser. Samtidigt satt han i styrelsen för Naturskyddsföreningens länsförbund under åren 2009-2011 och därefter i föreningens Stockholmsavdelning. När han i somras anmäldes för jäv lämnade han föreningsuppdraget på arbetsgivarens uppmaning. I januari riktades ännu en JO-anmälan om jäv mot handläggaren som nekar till anklagelsen och menar att det hela är en storm i ett vattenglas. - Ser man krasst på det har länsstyrelsen och föreningen samma syn på strandskyddsfrågan, säger mannen och påpekar att han hela tiden haft sin arbetsgivare i ryggen.
Christopher Day på Rindö står bakom den senaste anmälan till Justitieombudsmannen.
- En person som har så starka åsikter och aktivt arbetar med dem i en föreningsstyrelse kan inte få idka myndighetsutövning i samma frågeställning, skriver han i sin anmälan.
Day har gått igenom 400 ärenden där länsstyrelsen överprövat kommunernas strandskyddsdispenser. Av dem har handläggaren varit aktiv i 109 fall och deltagit i beslut i 50. - Han var den mest aktiva och strängaste och den som oftast upphävde byggloven, säger Christopher Day.
Day frågar sig om det egentligen är Naturskyddsföreningen som bestämmer i strandskyddsfrågor och inte länsstyrelsen. Enligt handläggaren är strandskyddet en ”icke-fråga” för föreninges Stockholmsavdelning. Mannen hävdar också att han i sitt styrelseuppdrag i föreningens länsförbund 2009 – 2011 aldrig mött strandskyddsfrågan och att några beslut i ämnen aldrig fattats.
Men tidningen Skärgårdens granskning visar att länsförbundet vid den tiden betecknade sitt arbete med strandskyddet ”som oerhört viktigt”. Det var av största vikt att ”kämpa med alla krafter som finns för att skydda stränderna”. I sin egenskap av tjänsteman på länsstyrelsen höll mannen 2011ett föredrag för föreningen i vilken han samtidigt satt i styrelsen. Anförandet, som handlade om hur strandskyddsbestämmelserna tillämpas i länet, syftade till att förstärka föreningens arbete med frågan. Efter mötet gick man igenom strategier för föreningens fortsatta arbete.
- Strategierna var jag aldrig involverad i. Jag höll bara i föreläsningen, säger handläggaren.
Naturskyddsföreningens länsförbund har senare år haft fortlöpande kontakt med länsstyrelsen i strandskyddsfrågan. Enligt dokument från föreningen ”gör länsstyrelsen så gott den kan med att stävja all dispensgivning i länet”. Samma källor gör också gällande att myndigheten fått utökade resurser till arbetet efter påtryckningar från förbundet. Länsförbundet har också ”hjälpt” myndigheten att besluta var det utökade strandskyddet ska gälla. Samtidigt har förbundets kretsar överklagat ett flertal strandskyddsdispenser, ibland med direkt stöd från länsförbundet.