
För att visa att pendelbåtar kan vara ett konkurrenskraftigt alternativ till bussar bjöd Värmdöcentern i förra veckan in till provåkning mellan Stockholm och Värmdö. Resan klarades av på strax över 30 minuter.
– Det bevisade det vi ville, att det går, sa Krister Malmqvist (C).
För att bevisa att det är möjligt att resa lika snabbt med pendelbåt som buss mellan Värmdö och Stockholm bjöd Centerpartiet i Värmdö i förra veckan in politiker, tjänstemän och journalister till en provtur.
– Hamnar vi på 30 minuter har vi fått ett ganska tydligt besked att tidsfaktorn inte behöver vara ett problem, sa miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) som var en av passagerarna.
Det tog 31 minuter innan båten befann sig på Torsbyfjärden utanför Ålstäket och vände tillbaka in mot Stockholm.
– Det är som direktbussarna – om det inte är något stopp på vägen, sa Värmdöbon och centerpartisten Hans Lindqvist som sitter i såväl kommun- som landstingsfullmäktige.
Testet utfördes med bärplansbåten Sandhamn Xpress som rymmer 53 passagerare och höll en marschfart på nästan 35 knop.
– Men det viktiga är principen, inte båten, påpekade Värmdöcenterns Krister Malmqvist.
Förutom trivselfaktorn är en av fördelarna med att åka båt till jobbet att man kan arbeta ombord, framhöll han. Förseningar är ovanliga och när den förestående ombyggnaden av Slussen påbörjas kommer problemen med trafikstockningar på land att bli än mer kännbara. Därför bör man utnyttja vattenvägarna.
Men när det kom till frågor om ekonomi var svaren mer svävande. Enligt en landstingsutredning, som godkändes av trafiknämnden i augusti, är det svårt att få pendelbåtar samhällsekonomiskt lönsamma – även om man räknar in en särskild båtfaktor för det attraktiva i att kunna ta båten till jobbet. Liza Eriksson, vd på Ecoresan AB, som tagit fram ett koncept med eldrivna pendelbåtar, påpekade dock att de ekonomiska jämförelserna ofta haltar. Visserligen kostar en ny båt betydligt mer än en ny buss, å andra sidan håller den som regel i 30–40 år. När det gäller bussar tillåter landstinget inga bussar äldre än 10 år. Dessutom finns det kostnader på land som ofta inte syns i de jämförelser som görs.
– Man behöver inte ploga, inte salta, inte sanda, kostnader som i dag tas av kommunerna, exemplifierade Liza Eriksson.
Dagens passagerarbåtar är dock inte särskilt miljövänliga men på det området går nu utvecklingen snabbt framåt, påpekade Krister Malmqvist. Hans vision är båtar med kombinerad el/dieseldrift, där elmotorn används i tätbebyggda områden och moderna energisnåla dieselmotorer när man färdas på öppnare farvatten.
– Om man kan locka dem som i dag kör bil gör vi en otrolig miljövinst.
Ett problem med snabbgående pendelbåtar är dock vintern. Vid isläggning krävs helt enkelt andra båtar, varför man kan behöva investera i dubbelt tonnage. Dessutom kommer restiderna att bli längre under vintern.
– Men det tror jag att folk accepterar, sa Krister Malmqvist och påpekade att den landburna trafiken ofta dras med stora problem vid svåra väderförhållanden.
I landstingets utredning om båtpendling finns Värmdö inte ens omnämnt, men i och med att sjötrafikupphandlingen spruckit hoppas Krister Malmqvist på att man ska kunna föra in frågan i de kommande förhandlingarna. Och tillbaka i Stockholm konstaterade skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming att provturen hade påverkat honom.
– Jag trodde först inte att det skulle vara möjligt på 30 minuter. Men det här kan vara intressant även för Rindö, Tynningö och Vaxholm.
En förutsättning är dock att båtarna går att få både ekonomiska och miljövänliga, tillade han.
– Men vi är i början av en stark utveckling av pendelbåtstrafik i Stockholmsregionen.