Det finns 45 gånger mer färskvatten på Möja än vad som går åt, men ändå finns all anledning att vara kreativ när det kommer till att återanvända det. Det visar KTH-projektet Circular Water Challenge, som i måndags presenterade sina resultat för Möjaborna.
Forskningsprojektet Circular Water Challenge drog i gång förra hösten med syfte att inventera vatten- och avloppssituationen på sju öar i Östersjön. På svenska sidan har Möja, Sandhamn och Oaxen ingått i projektet, där studenter från KTH bedrivit fältstudier under våren.
– Vi har delat upp öarna i tre skikt. Det understa lagret kallar vi naturlandskapet där vi räknar ut hur mycket vatten som finns på ön. Det mellersta kulturlandskapet där vi tittar på hur människorna använder vattnet, och slutligen tekniklandskapet som handlar om infrastrukturen kring VA på ön, berättar Christian Pleijel som är programdirektör vid KTH.
På Möja fylls det ett normalt år på med 900 000 kubik vatten, som ligger i en sötvattenbubbla under ön. Det visar studierna som gjorts på regnmängd, avdunstning och avrinningsområden.
– Borrar man 60 meter ner är man mitt inne i den bubblan och tar upp 30 år gammalt vatten, i perfekt skick. Men skulle man borra 90 meter är man nere på saltvattennivå, och borrar man grundare än så får man upp vatten som inte är helt rent. Vi ser också att man inte bör göra brunnar längst ut runt kanterna på ön, där bubblan är tunnare.
Behoven täcks med råge. Projektet har visat att Möjaborna endast gör av med cirka 20 000 kubik per år, alltså 45 gånger mindre än vad som finns. Vattenbrist är därmed inte en stor fråga här.
– Däremot blir allt vatten som används till avloppsvatten så småningom, och det är inte riktigt lika lätt. Även om det renas till 98 procent skickar man ändå ut en del orenheter i havet. Att återanvända och spara på vatten innebär också att spara på avlopp, säger Christian Pleijel.
Möjaborna har själva tagit egna initiativ att återanvända vattnet efter att projektet drog igång. På Wikströms fisk har man bland annat använt avloppsvatten från reningsverket i Ramsmora för att spola toaletterna, och nu börjat samla in och använda regnvatten för samma sak. Nya idéer om att låta avloppsvatten infiltrera berggrunden och bilda nytt grundvatten har nu börjat diskuteras.
– Lusten till att göra mer än att bara skicka ut avloppsvatten i havet har väckts, det är det viktigaste, säger Christian Pleijel.
I nästa vecka presenteras resultaten för övriga svenska öar, Sandhamn och Oaxen.
Karta: Signe Adelsköld