Många sjöfåglar använder luktsinnet för att hitta föda. En ny amerikansk studie visar att plasten i haven avger en lukt som doftar mat för fåglarna.
– För mig var det här helt ny information. Det förklarar varför vissa fågelarter äter mer plast än andra, säger Marie Löf, ekotoxikolog på Stockholms universitets Östersjöcentrum.
Både fåglar och fiskar och andra havslevande djur får i sig plast som vi dumpar i haven, vilket ger förödande konsekvenser för djuren. Tidigare har man trott att de luras att äta plasten på grund av att den ser ut som lättfångad föda. Nu visar en ny amerikansk studie, som Stockholms universitets Östersjöcentrum rapporterar om, att plasten även luktar mat för vissa sjöfåglar. Det är alger som växer på plasten som avger doften DMS, dimetylsulfid, som signalerar om mat för många djur.
I studien har man fokuserat på stormfåglar, en fågelgrupp som innefattar albatrosser, liror och stormsvalor, och som man vet använder luktsinnet för att hitta föda.
– En del arter av stormfåglar förekommer sporadiskt längs västkusten men vi vet inte hur utbrett det här sättet att söka föda är. En del fiskarter och havslevande däggdjur använder också DMS-doften för att hitta mat. Jag tror att det kommer att komma mer forskning på det här, säger Marie Löf.
Hur agerar man nu på den här informationen?
– För mig är det ännu en tydlig signal att vi måste minska plasten i haven. Vi kan inte luta oss tillbaka och vänta på fler studier. Vi måste minska tillförseln av både mikroplaster och större plastskräp nu. Mikroplaster som redan hamnat i haven kommer vi aldrig att kunna rena bort. Du skulle behöva hälla hela Östersjön genom ett kaffefilter för att avlägsna mikroplasterna.