
Numera är det inte många som har intresse eller utrustning för att forsla ved och timmer från våra skärgårdsöar. Sven Olsson är dock inne på sin 14:e säsong av dessa transporter från öarna längs upplandskusten. Resan idag går ut på Singöfjärden.
Sven Olsson är kvar i samma farvatten som sin far och farfar, och där han började sina dagar på sjön, men numera i egen regi. Idag ska han hämta massaved med sin egenhändigt konstruerade ponton.
Avverkning ute på öar var tidigare ett kontroversiellt ämne, men Sven menar att huggningen numera görs med betydligt större medvetenhet och hänsynstagande.
– Här ute har man kunnat konstatera att insatserna faktiskt gynnat både flora och fauna, skapat bättre förutsättningar och ökat mångfalden, inte minst i fågellivet. Att inte göra någonting alls innebär bara att öarna växer igen och till slut saknar all undervegetation med örter och blommor, säger han.
Bogserbåten Hallsta III stävar ut från Hargshamn, över Galtfjärden och ut i välkända farleder. Som son till en av landets sista ångbåtsskeppare, Wilhelm Olsson, kajkade Sven här ute och lärde sig var grynnorna låg redan som mycket ung.
– Idag driver jag, som en av tre delägare, Roslags Bogser AB med mycket varierande uppdrag. Tiderna förändras, konstaterar Sven bakom rodret.
Skogsmaskinerna har fyllt pontonen, som ligger och väntar, med ved som Sven ska hämta idag. Den här gången är det mest granmassa, som är hårdvaluta för Hallsta Pappersbruk några kilometer in i Edeboviken. Sven kryssar hemvant mellan fjärdens öar och efter två timmar uppenbarar sig pontonen.
– Där ligger hon, säger Sven, och berättar att den är lastad med nära 450 kubikmeter ved, vilket motsvarar tio lastbilar med släp.
Nu ska veden köras till Hargshamn och Svens allt-i-allo Roger Pettersson förtöjer Hallsta III vid dagens last. Stödbenen hissas upp och Sven slår back i maskin, drar på och lasten på nära 400 ton lämnar Ersholmen.
– Sedan vi kom igång med vedkörningen har vi jobb året runt, förklarar Sven som under vintrarna bryter is. Som mest har vi kört in över 13 000 kubikmeter under en säsong.
Den ved och det virke som tas ut från skärgården betalas inte av kunden med något annat pris än det som växer längs vägkanten, trots betydligt större kostnader för avverkning och transporter.
Roger Pettersson går ut på däck för att slipa relingen som ska målas, men tappar slippappret som försvinner i aktersvallen.
– Där rök dagens vinst, skrattar Sven och syftar på de små marginalerna i den här hanteringen.
Bogserbåten på sina 20 bruttoton ser nästan löjligt liten ut i förhållande till lasten, men med sina 380 hästkrafter knuffar den pontonen med sin last i goda fyra knop. En av de timmerbilar som ska möta upp och hämta granmassan ringer från Hargshamn.
– Jo, vi är inne om någon halvtimme nu, hojtar Sven i ett försök att överrösta dieseln.
Utvecklingen i Hargshamn, där man satsat stort på hantering av ved och bearbetning av fasta och förnyelsebara bränslen, är stark just nu. Det ger Sven Olsson förhoppningar om mer jobb, även om årstiderna sätter sina gränser.
– Vi kör några månader till nu. Sedan blir det för mörkt för de som hugger. Men i maj nästa år är vi igång igen.
Väl inne i hamnen lägger man till vid en ramp där bilen som ringde redan står och väntar. Den backar ombord på ett täcke av barr och kvistar som får pontonen att likna en gungande skogsväg. En stund senare fraktar en karavan av timmerbilar rutinmässigt granen till Hallsta Pappersbruk och lövmassan till andra destinationer.
Text och foto: Olle Anderman
Fakta/Roslags Bogser AB
Startår: 1991.
Hemort: Hallstavik.
Anställda: Sex, inklusive Sven Olsson, samt extrapersonal.
Verksamhet: Sommar: Timmer- och vedtransporter från skärgården. Vinter: Isbrytning och hamnbogsering. Året runt: Industristädning på Hallsta pappersbruk.
Omsättning: Cirka 6 Mkr 2014.
Båtar och utrustning: Tre bogserbåtar, två arbetspontoner och ett mudderverk.