KRÖNIKA. Det är en månad kvar till valet och partierna kampanjar för fullt för att locka potentiella väljare. Enligt en undersökning i maj är tydligen lag och ordning, sjukvård och försvaret de frågor som ligger svenskarna varmast om hjärtat denna gång.
Inför varje val skickar vi ut enkätfrågor till partierna i skärgårdskommunerna för att höra vad de vill göra för att stärka förutsättningarna för att bo och verka i skärgården. Ibland blir svaren svävande och intetsägande, ibland verklighetsfrånvända, ibland konkreta och ibland brutalt ärliga. Inför valet 2018 frågade vi vilket partiernas bästa vallöfte till skärgårdsborna är. Ett löfte som får anses som svävande var: ”öka möjligheterna att vara fastboende i skärgården”. Hur då, undrar man? Ett löfte i kategorin verklighetsfrånvänt är partiet som utlovade: ”En levande skärgård. Ett friskt hav. Utbyggd båttrafik för både permanentboende och sommargäster”. Varför röstade inte alla på det partiet? Det låter ju fantastiskt! Särskilt imponerande med tanke på att miljön i Östersjön och Waxholmstrafiken inte ens är kommunala frågor. Ett exempel på ett konkret vallöfte gavs av ett parti i Värmdö som utlovade utlokalisering av kommunala verksamheter till skärgården. Intressant, men inget som de fick tillräckligt stöd för att kunna genomföra. Ärligast svar vann ändå ett parti i Nynäshamn som inte kunde ge några löften alls!
Som exempel på vallöften som brutits är Centerpartiet i Norrtälje som 2014 lovade att inte lägga ner några ö-skolor. Två år senare kovände man, bröt vallöftet och bidrog till att bland annat Singö och Björkö-Arholma skolor lades ner. Ett liknande löfte var när de styrande partierna i Värmdö 2018 gav som vallöfte att inte lägga ner några ö-skolor, men sedan drev en linje där högstadierna på flera öar i praktiken skulle läggas ner. Rent formellt kanske inte ett brutet vallöfte, men ändå uppenbart att det kan finnas väljare som känt sig lurade. Om man ska vara välvilligt inställd så måste man erkänna att förutsättningar kan ändras och att det ibland kan vara svårt att hålla det man lovar. Bortsett från rena lögner tycker jag trots allt att det är ärligare och bättre med partier som säger vad de vill och senare ändrar sig, än partier som inte lovar något alls eftersom man då inte heller kan stå till svars för något.
Nästa vecka inleder vi vår valbevakning som kommer att pågå fram till valet. Där kommer läsarna kunna ta del av hur partierna inom regionen och kommunerna lyckats med sin politik de senaste fyra åren och vilka frågor de vill driva framöver.