
I förra veckan inleddes huvudförhandlingen kring villkoren för bygget av Norviks hamn. Stockholms hamnar hoppas att de tidigare, överklagade villkoren ska godkännas. Det skulle i så fall kunna innebära byggstart redan i vår.
Den segdragna juridiska processen om bygget av Norviks hamn närmar sig slutet. Det var i oktober förra året som mark- och miljödomstolen i Nacka fastslog villkoren för bygget, vilket är det enda som hindrar byggstarten. Men domen överklagades av bland annat grannar och Kammarkollegiet, och en huvudförhandling inleddes därför i Miljööverdomstolen i Svea hovrätt i förra veckan.
Målet om Norvik är ett omfattande rättsärende och motståndarna är bland annat ett 20-tal grannar, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Hav- och vattenmyndigheten och Kammarkollegiet.
Mark- och miljödomstolen ansåg att om vidtagna skyddsåtgärder tas, så ska miljökvalitetsnormsmålen inte motverkas. Men motståndarna tvivlar på att hamnprojektet kan bidra till att uppfylla miljökvalitetsnormerna enligt vattendirektivet som säger att Mysingen ska nå god ekologisk och kemisk status senast år 2021. Motståndarna vill även fastställa villkor för att så mycket gods som möjligt transporteras på järnväg, och inte lastbilar, efter att hamnen är klar.
Stockholms hamnars VD Johan Castwall är förhoppningsfull till att Svea hovrätt nu blir sista instans för Norviksmålet:
– Vi hoppas på att de villkor som vi fick i mark- och miljödomstolen fastställs och att detta blir sista instans. Då kan vi börja bygga nästa år, förhoppningsvis under senvintern eller tidig vår. Det finns saker vi kan börja med redan nu, med stöd av den fastslagna detaljplanen, men vi väntar tills vi har villkoren klara, säger han.
Domen från Svea hovrätt väntas komma i slutet av september.
DETTA HAR HÄNT
- 2007 lämnades en första ansökan om att få bygga en ny storhamn vid Norvik. Förhoppningen var då att den skulle stå klar i år, 2015.
- En lång överklagandeprocess inleddes, som slutade i Högsta domstolen och innebar att hamnen får byggas.
- Den process som ännu pågår är villkoren för bygget, gällande muddring, sprängning, järnväg och andra detaljer.
- För att möta synpunkter från sakägare och remissinstanser minskade Stockholms hamnar på själva hamnområdet, från nio till sju kajlägen. Därigenom kommer inte fartygen att behöva vända på annans vatten, dessutom sparas en bergsrygg mot nordväst, två viktiga frågor för sakägarna. Det innebär att hela den planerade containerverksamheten kunde behållas, däremot har kapaciteten minskat något jämfört med ursprungsplanen.