
Byggprojektet på Norrberget innebär tidvis olidliga bullernivåer både utom- och inomhus. Trots klagomål, möten och skrivelser om att bullret är högre än tillåtet anser de boende inte att det blir bättring med vare sig buller eller damm.
– De verkar ha övergett alla närboende och skolbarn, säger Niklas Tengblad.
Som värst var bullret när en stenkross arbetade på platsen i december i fjol. Stenkrossverket låg 40 meter från Storstugan som används av Vaxö skola med cirka 350 elever årskurs F-6. Även ett äldreboende på Hamngatan samt ett femtiotal närliggande villor påverkas kraftigt av byggbullret. De boende har själva gjort bullermätningar både inom- och utomhus, som visar att bullret över tid legat över gränsvärdet utomhus på 60dB, ibland över 80dB. Buller får under en begränsad period ligga 5dB över 60, men inte under så lång period som Norrbergetbygget gjort. Niklas Tengblad menar att det är huvudsakligen Besqab – som tillsammans med Roslagsvatten arbetar på platsen – som grovt överskrider miljöbalkens bullerriktlinjer sedan byggstart.
De närboende lyckades till slut få till ett stenkrossförbud. Efter anmälningarna mot stenkrossen gjorde även Besqab mätningar och sammanställde en rapport med faktiska mätningar och de förutspådda framtida värdena, som successivt minskar.
– Bullerrapporten visar att de förutspått innan de började att de ska ligga långt över gränsvärdena, vilket är anmärkningsvärt. Det enda vi vill är att de skyddar oss från buller med något slags bullerskydd, säger Niklas Tengblad.
Men Besqab menar att ett plank inte skulle hjälpa mot vare sig buller eller damm.
– Dessa störande markarbeten pågår som mest i början av bygget, vilket också ljudanalysen visar, och kommer successivt att bli färre, säger Karin Geijer, projektledare på Besqab.
Varför har inget hänt trots att grannarna klagar?
– Vi på Besqab har lång erfarenhet av bostadsbyggande i tättbebyggda områden och har respekt för att ett bygge ibland kan vara störande, framför allt inledningsvis då omfattande markarbeten pågår. Att bygga hus och skyddsrum i berg medför visst buller och vi är noga med att hålla oss till Naturvårdsverkets riktlinjer. Vi har haft flera möten med Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor och med grannarna, och vidtar de försiktighetsåtgärder som krävs. Vi har genomfört ljudmätningar och har tagit fram en kontrollplan gällande störande arbeten där vi följer upp riktvärden kontinuerligt. Vi har nu slutat med bergkrossen på plats, vilket istället innebär 600–700 fler tunga transporter per byggetapp. Utöver detta informerar vi de närmaste grannarna om vad som händer på bygget och när störande arbeten blir aktuella.
De boende upplever att Besqabs beslut att krossa berg på plats av miljöskäl blir på bekostnad av de boende.
– För oss på Besqab är hållbarhet centralt i allt arbete. Vi fokuserar på att bygga hälsosamma och hållbara bostadsmiljöer, minska miljö- och klimatpåverkan och att Svanenmärka alla våra bostadsprojekt. Det innebär bland annat att ta tillvara på det material som bygget genererar på plats, i det här fallet fyllnadsmassor. Det är både bra för miljön och för trafiksäkerheten plus att det minskar tiden för de bullerstörande arbetena. Vi har över 4 000 personer registrerade som är intresserade av att bo på Norrberget och att Besqab har en hög miljöprofil i det här projektet tror vi bidrar till detta stora intresse för de nya bostäderna, säger Karin Geijer.