
Fem frågor till Anders Fredblad, Ingarö, som har startat Grönskans Viltprojekt.
Vad ska du göra?
Jag ska rehabilitera skadade vilda djur och djurungar. Målet är att djuret ska tillbaka ut i naturen. Jag kommer även att ha en jourtelefon dit man kan ringa. När jag fick idén pratade jag med mina grannar. Många var intresserade och hjälpte till med både tid och pengar. Verksamheten är helt ideell och det hade inte gått utan generösa och välvilliga människor.
Varför vill du göra det här?
Jag är utbildad djurvårdare och jobbade under 90-talet på Skansen, där jag rehabiliterade till exempel fåglar, harpaltar och ekorrungar. När jag tänkte tillbaka på när jag mådde som bäst var det när jag rehabiliterade djur. Man får en annan livskvalité av att hjälpa djur, det är en fantastisk känsla.
Hur går rehabiliteringen till?
Det första steget är att få djuren att stressa ner, få akut vård och tas om hand. Vilda djur är väldigt stresskänsliga. Sedan flyttas djuren över till voljären, en 72 kvadratmeter stor nätad hall, uppdelad i sektioner. Det finns även en voljär för flygträning. Sedan släpps djuren ut i det fria igen.
Vad händer nu?
Behandlingsbod och voljären ska göras klart och inredas. För ekorrarna kommer jag bland annat ha en trädstam som de kan klättra på för att träna upp sina muskler. Jag har ansökt om tillstånd för att rehabilitera ekorrar, igelkottar och alla fåglar förutom sjöfåglar. Nu väntar jag på svar från länsstyrelsen, som förhoppningsvis kommer till våren. Under tiden värvar jag folk till vår Facebooksida “Grönskans viltrehabiltering”.
Vad ska man göra om man hittar en övergiven djurunge?
Se aldrig djurungen som övergiven om inte föräldern hittats död. Då bör du övervaka den på långt håll under många timmar för att konstatera att den inte matas. Om någon kommer med en upphittad djurunge, sätt tillbaka den igen där den hittades så fort som möjligt. Kontakta Viltrehabiliterare om du är säker på att föräldrarna är döda och ungen verkligen är övergiven. Ta inte hand om ungen själv. Det krävs tillstånd och stor kunskap för att ta hand om vilda djur.