
Enligt Havs- och vattenmyndigheten finns det över 60 000 skrotbåtar runt om i landet. För att de ska komma till skroten har man sett till att det är gratis att skrota sin båt fram till årsslutet. Kampanjen "Båtretur" har pågått sedan den första september och ser ut att bli en succé.
– Hittills har vi fått in närmare 500 förfrågningar. Fyrtio båtar är inlämnade och ytterligare 129 är på väg in till oss. Det kan jämföras med att vi tidigare tagit emot knappt 300 båtar på ett år. Så kampanjen har gjort jättestor skillnad, säger Maria Rindstam på Båtskroten AB och fortsätter:
– Vi har nått människorna som vi verkligen vill nå. Äldre människor som har haft båten liggande på sin tomt i tjugo år och inte haft råd att skrota den till exempel. Så det är väldigt tacksamt att den här premien har kommit. Vi skulle vilja att projektet blev förlängt så fler kan få chansen att lämna sin båt till återvinning.
Båtar upp till tre ton kan lämnas kostnadsfritt till någon av de tjugofem anläggningar i Sverige där Stena Recycling tar emot båtar. Sedan skickas båtarna till en av de tre fragmenteringsanläggningarna som Stena Recycling har i Sverige.
– Vi återvinner båtar med liknande processflöde som man återvinner en bil med, säger Sverker Rosdahl, produktionschef Sverige på Stena Recycling.
Först plockas bränsletank och batterier bort manuellt och sedan körs hela båten i något som kan liknas vid en stor kvarn där den delas i småbitar.
– Då får vi ut i huvudsak tre fraktioner, järn som används på nytt, metaller hanteras i vår stora återvinningsanläggning Stena Nordic Recycling Center utanför Halmstad. Den tredje fraktionen är övrigt material som plast som återvinns samt en mixad fraktion som blir bränsle och används i bränsleindustrin.
Att dela upp en båt i knytnävsstora bitar tar inte ens två minuter. Sedan ligger fraktionerna uppdelade i olika fack. Skulle alla processer följa på varandra tar det inte mer än någon timme att återvinna en hel båt.