För två veckor sedan var det dags för Beredskapsdagen 2019. Vaxholm kastell fylldes med nyfikna besökare och deltagande organisationer som under dagen hade ögonen på en sak – hur man kan hantera en kris. Bland annat Kustbevakningen, Frivilliga Resursgruppen och Försvarsmakten var på plats.
Dagens ambition var att ge besökare grundläggande kunskaper och praktiska råd för att klara sig i olika krissituationer. Stora som små hade lockats till Kastellet för att delta i en mutantattack, inspektera utryckningsfartyg och träffa organisationerna på plats under Beredskapsdagen 2019.
Ulrik Nielsen är befälhavare på Kustbevakningen där han har arbetat sedan 1992. På båten bor besättningen och delar på en dusch och toalett. De jobbar 12 dygn i månaden, fördelat på tre pass. Kustbevakningen jobbar bland annat med tull, gränser och nykterhet på sjön. Det är med andra ord spridda arbetsupp-gifter.
– Båten är lite som en schweizisk armékniv. Vi anpassar oss efter var vi behövs, säger Ulrik Nielsen.
Kustbevakningens primära uppgift i en kris är att vardagen ska kunna fortsätta fungera. Arbetsuppgifterna vid en större kris tilldelas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Kustbevakningen.
– Ponera att det skedde en kärnkraftverksolycka. MSB skulle då kalla till ett möte och berätta vad de vill ha ut av oss. Till exempel skulle det kunna handla om att evakuera skärgårdsbor. Att vara beredd på att jobba i en kris ingår i jobbet. Det handlar helt enkelt om solidaritet, säger Ulrik Nielsen.
På plats var även Frivilliga Resursgruppen (FRG) som består av personer från olika frivilligorganisationer. Civilförsvarsförbundet utbildar medlemmarna i FRGm vars uppgifter bland annat är att hjälpa till att informera allmänheten och drabbade vid en specifik händelse samt hjälpa till vid utrymningar och evakueringar. Under dagen fick barnen på plats delta i FRG:s aktivitet ”Hitta vilse”.
– Det fungerar lite som en utbildning där barn kan lära sig hur de agerar om de går vilse. I Sverige går två barn vilse i skogen varje dag. Det viktigaste är att de får konkreta och praktiska tips så att de vet hur de ska hantera en sådan situation. Vi utgår från ledorden ”Stanna”, ”Visa” och ”Låta”. Det gäller även att upprepa sig många gånger så att det fäster sig hos barnen, säger Tuula Torro från FRG.
Att befinna sig i en situation där man måste överleva ensam i skog och mark är kanske nästa sak att hantera om man gått vilse. Adam Pihl från Försvarsmakten är inte bara expert på området – han älskar att utsätta sig för det. Det är inte svårt att bli imponerad av hans kunskaper och beslutsamhet. På frågan om vad man alltid bör ha med sig när man beger sig ut i skogen, svarar han med ett leende på läpparna.
– Det beror på vem du frågar. Jag gillar att ha det skit. Det ska vara en utmaning. Jag tar bara med mig kniv och tändstål.
Under sin föreläsning lärde Adam Pihl ut vad man kan äta i naturen, hur man gör upp en röksignal och hur man bygger skydd. Men det viktigaste handlar enligt honom om förberedelse. Många kan till exempel inte göra upp eld med tändstål utan att ha övat innan. En ramsa han tycker att alla bör memorera är STOP – stanna, tänk, orientera och planera.
– Det allra viktigaste är att fortsätta kämpa. Det tar tre sekunder att ge upp. Man måste välja att känna vilja, ha attityd och självkontroll för att orka överleva, säger Adam Pihl.
Dagens sista aktivitet var kanske den mest populära. I Kastellets borggård bjöd Swedish B-force och Sjöräddningen på den spännande uppvisningen ”mutantattack”. Syftet var att lära både barn och vuxna hur man kan hjälpa människor som på olika vis skadat sig. De skadade kröp och haltade upp från en sten-trappa och beklagade sig över att mutanter attackerat dem. Sunitha Forsberg och Kerstin Reinholdsson från Swedish B-force tog hand om de skadade samtidigt som de pedagogiskt berättade och visade hur olika skador kan behandlas. Bland annat visade de tekniken ”fågelbo”, som innebär att man lindar bandage flera varv runt en stickskada så att kniven stabiliseras tills sjukvårdspersonal kan avlägsna den.
Erik Himmelstrand är museichef på Vaxholms Fästnings museum. Sedan 2015 har han varit med och arrangerat Beredskapsdagen på Kastellet.
– Det dök upp en tanke hos oss att det inte existerade något som berörde kris och beredskap. Vi kände att civilförsvaret var något som var bortglömt så för fem år sen körde vi igång. Första året var MSB på plats som en av de medverkande organisationerna. En tid efter startade de sitt eget arrangemang på temat, nämligen krisberedskapsveckan. Det skrattade vi lite åt i efterhand, säger Erik Himmelstrand.
Målet med Beredskapsdagen är enligt Erik Himmelstrand att väcka intresse hos folk, inspirera till rekrytering samt att ge möjlighet för organisationer inom krisberedskap att möta varandra internt. Han poängterar vikten av att skaffa sig egen praktisk och mental kunskap och påminner om värmeböljan som hängde över Sverige förra sommaren.
– Då tog nästan alla fläktar slut. Det visade på att det är viktigt att vara förberedd när en kris kommer. Att förbereda sig inför en katastrof innebär inte att det kommer en. Vi har bara tid innan någonting har inträffat för när det väl sker uppstår panik, säger Erik Himmelstrand.
Är du själv förberedd för en kris?
– Jag önskar att jag kunde säga ja. Jag och min fru har nödradio, eldstål och en vatten-renare. Det som är kvar är väl att bunkra konserver, säger Erik Himmelstrand och skrattar.
Text och foto: Elina Jalling
Fakta/Anders Pihls överlevnadstips i skog och mark
• Prioritera dina egna behov och planera att ta dig ur situationen.
• Gör upp en röksignal med ris, löv, mossa och gräs. Gör den på en öppen plats så att den syns tydligt.
• Satsa på passivt fiske så att du inte gör av med energi, för den behöver du spara på.
• ”Big bubbels, no troubles” är att minnas vid rening av vatten. Koka dricksvatten i två minuter. Allt vatten måste renas innan det dricks.
• Fågelägg ger bra näring, men tänk på att alltid lämna minst ett ägg i boet. Annars överger fågeln boet och börjar lägga ägg på annan plats.