Landsort lockar inte bara mängder med flyttfåglar, under hösten gästas ön även av Chris Sharpe och Kay Collister från Isle of Man.
– Många av de här fåglarna har vi aldrig sett förut, säger Chris som tillsammans med Kay fångar, mäter, väger och ringmärker de långväga gästerna.
5,5 gram. Så mycket väger den kungsfågel vars stjärt sticker upp ur den lilla plastburken. Trots den udda och smått ovärdiga positionen håller den sig märkvärdigt lugn. Chris Sharpe och Kay Collister har nyss plockat ut den ur ett av de 30 fångstnät som omger fågelstationen på Landsort. Nu mäter, väger och ringmärker de fågeln, samt gör en bedömning av fettreserverna. Uppgifterna skickar de sen till ringmärkningscentralens databas. Om någon annan, i till exempel Spanien eller Portugal, någon gång fångar eller hittar fågeln, kommer denne att kunna få fram de siffror som Chris och Kay just nu skriver ner. Numret på den lilla ring som fågeln har runt sitt ben är unikt.
– Kungsfågeln har haft ett mycket bra år, konstaterar Chris och berättar att de hittills i år ringmärkt tre och ett halvt tusen av denna Europas minsta fågel.
Arten toppar därmed ringmärkningsligan på Landsort i år. Tvåa kommer rödhake och trea lövsågare. Hittills har man ringmärkt 75 olika arter.
– Fantastiskt, säger Chris Sharpe som sett många av fåglarna för första gången.
Den tidigare statstjänstemannen från den självstyrande ön Isle of Man i Irländska sjön sa för några år sedan upp sig från sin trygga anställning för att i stället lägga all sin tid på ett ideellt projekt där fågellivet på Isle of Man kartlades. Arbetet sammanfattades i en tjock bok om öns häckfåglar och ledde in honom på nästa projekt: en dokumentärfilm om Isle of Mans fågel- och djurliv, som släpptes på DVD i somras.
Att han och Kay hittade till Landsort är mer eller mindre en slump. Kay hittade fågelstationens hemsida på nätet och de tog kontakt. Nu är de här för andra gången.
– Vi njöt verkligen av att vara här under förra hösten, säger Chris.
Då blev det tre månader, i år blir det över fyra: från mitten av juli till slutet av november. Bland rariteterna de fått se nämner Chris bland annat brunsångare, som de beskriver som mycket ovanlig, och taigasångare som man i år märkt sex exemplar av på Landsort, ett rekordår. Och även om det inte är en fågel de ringmärker är han djupt fascinerad över det stora antalet havsörnar som ofta ses sväva i skyn.
Sverige har drygt 20 fågelstationer och efter de två stora – Ottenby på Öland och Falsterbo i Skåne – är Landsort en av de viktigaste. Totalt genom åren har här observerats 312 arter. Öns långsmala
form och dess läge som sista utpost innan havet tar vid – som ett Öland i miniatyr – gör att stora mängder flyttfåglar koncentreras hit.
Den ideella förening som driver stationen genomför också så kallad sträckräkning.
– 18 700 vitkindade gäss, säger Rasmus Elleby som denna morgon räknat fågelsträck nere vid fyren.
Jag frågar tre gånger om jag uppfattat siffran rätt. Det har jag. Rasmus uppskattar fåglarna i hundratal och klickar in dem på sin räknare.
– Och en tornfalk, några fjällvråkar och en sångsvan, lägger han till.
Han är en av de föreningsmedlemmar som för en billig peng hyr någon av fågelstationens 15 bäddar och hjälper till med räkning och ringmärkning. 1977 började man ringmärka fåglar på Landsort men det var först 1988 som den ideella föreningen som driver stationen bildades. Nu är dock lokalerna i den gamla sjukstugan från beredskapstiden slitna och föreningen vill rusta dem och samtidigt utveckla själva verksamheten.
– Vi siktar på en mer standardiserad ringmärkning, berättar Monica Thelin som varannan vecka arbetar ombord på Landsortsfärjan och då bor på stationen där hon hjälper till med ringmärkningen.
Chris och Kay är i det närmaste oavlönade men båda tycker att det ger dem så mycket att det är värt det.
– Och vi vill gärna hjälpa dem att ta det här till en ny nivå, det är inspirerande, säger Chris.
Fångstnäten vittjas med korta intervaller. Fåglar behöver vara i rörelse och äta mer eller mindre hela tiden för att inte frysa ihjäl. Förutom kungsfåglar fastnar även rödhakar och trädkrypare i näten denna småkulna oktoberdag, som är allt annat än optimal för ringmärkning. Regnet hänger i luften och det är ganska blåsigt, vilket gör att endast ett fåtal fångstnät, som står i lä, kan användas. Om vinden sliter för mycket i dem kan fåglar som fastnat i näten skadas. Och regnar det på en fågel som hänger upp och ner tränger vatten in under fjäderskruden och den fryser snabbt ihjäl.
Sammantaget har det dock, så här långt, varit ett bra år på fågelstationen; 14 oktober passerade man det tidigare rekordet för antalet ringmärkta fåglar under en och samma säsong: 10 097 stycken. I allt väsentligt är det småfåglar – tättingar – som fångas och märks. En del häckar i Sverige, andra passerar bara på sin väg mellan häcknings- och övervintringslokalerna. Återfynd av fåglar som ringmärkts på Landsort har rapporterats från Norden, Baltikum, Ryssland, stora delar av Europa, men också Afrika och Mellanöstern. Den fem gram tunga kungsfågeln, som snart släpps lös igen, kan i detta nu vara på väg till Spanien eller Portugal. Men en del av dem väljer att övervintra här i Sverige.
– Det beror på hur kall vintern är, säger Chris som påpekar att uppgifterna de samlar in är ett viktigt underlag för vetenskapen.
– Det är viktigt att vi förstår vad som händer när vi människor påverkar naturen.
Förändringar i miljön kan ofta avläsas i fåglarnas utbredning och antal.
– Som fågelskådare kan man bidra till vetenskapen utan att själv vara vetenskapsman.
Det är också viktigt att sprida kunskap om fåglarna. Under Chris och Kays tid vid fågelstationen har verksamheten blivit mer utåtriktad; dörrarna är öppna och besökare välkomnas. De guidade visningarna har blivit fler; ett led i föreningens strävan att försöka få in mer pengar för att kunna utveckla verksamheten. Eftersom fågelskådning med fördel bedrivs under vårar och höstar lockar verksamheten besökare till ön under lågsäsong.
– Folk blir som barn när de får hålla en fågel i handen. Det är ovanligt att någon är helt ointresserad av det vi håller på med, säger Chris.