
Rauha och Rudolf Karlsson fick skadestånd av staten efter att de väntat i tre på länsstyrelsens beslut om en liten bastu vid sitt fritidshus. Nu kräver ytterligare 62 fastighetsägare staten på pengar.
Justitiekanslern (JK) har det senaste halvåret tagit emot 62 ärenden med krav på skadestånd på grund av långsam handläggning av strandskyddsdispenser hos Länsstyrelsen i Stockholm.
I 21 av fallen har JK nu beviljat ett ideellt skadestånd för väntan. Det rör sig om summor mellan 10 000 och 30 000 kronor.
– För att vi ska bevilja skadestånd krävs det som regel en väntan på mer än två år, säger Justitiekanslern Mari Heidenborg.
I ett nytt beslut är JK mycket kritisk till länsstyrelsens handläggning av strandskyddsärendena. JK skriver att länsstyrelsen under lång tid har haft ett stort antal ärenden som handlagts ”iögonfallande långsamt”.
– Det är inte acceptabelt att en myndighet, trots upprepade kritikbeslut från JO och Justitiekanslern under flera års tid, inte vidtar tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med problemen, skriver JK i sitt beslut.
Makarna Karlsson stämde staten i Stockholms tingsrätt med hjälp av den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa. Staten, företrädd av Justitiekanslern (JK), erkände att den långa väntetiden utgjorde ett brott mot rätten till prövning inom skälig tid och betalade ett skadestånd på 30 000 kronor.
Efter domen skickade Centrum för rättvisa ut information om skadeståndet till hundratals andra fastighetsägare. De fick också en blankett samt anvisningar hur de skulle kunna begära skadestånd av JK.
– Vi bevakar kraven och dyker det upp nya fall där JK inte beviljar skadestånd trots oacceptabel väntetid är vi öppna för att gå till domstol igen, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa.
Kommunerna skickar alla dispenser från strandskyddet vidare till länsstyrelsen, som ska besluta om en så kallas överprövning ska ske eller inte.
Men handläggningen av strandskyddsdispenser hos Länsstyrelsen i Stockholm har gått mycket långsamt under senare delen av 2010-talet och enligt JK till och med avstannat under långa perioder.
I de längsta fallen från 2016 beskriver JK handläggningstider på nästan tre år och fem månader.
JK och Justitieombudsmannen (JO) har granskat länsstyrelsens handläggning sex gånger de senaste tre åren (se faktaruta). Vid tre tillfällen har kritiken varit allvarlig.
Enligt enhetschefen Karin Hultman på länsstyrelsen är de långa handläggningstiderna ett resultat av personalomsättning och brist på handläggare, som gjorde att kön av ärenden växte från 2014 och framåt.
– Sedan augusti 2020 har vi haft en förstärkning på handläggarsidan och är nu nere under sex månader i handläggningstid i flera ärenden, säger hon.
– Vi bedömer att vi kommer att komma ner i tid ytterligare till årsskiftet.
Målsättningen är enligt Karin Hultman att länsstyrelsen ska kunna överpröva beslut av strandskyddsdispenser på i genomsnitt cirka tre månader.
Att handläggningstiderna nu verkar bli kortare är en klen tröst för Rauha och Rudolf Karlsson.
Efter att de hade stämt staten satte Länsstyrelsen fart och överklagade makarnas strandskyddsdispens till Mark- och miljödomstolen. Där låg ärendet i ytterligare ett halvt år innan domstolen sa nej till familjen Karlssons begäran om att ersätta ett förfallet båthus på sin fritidsfastighet med en liten bastu.
– Pengarna är en bisak, det var bastun vi ville ha, säger Rauha Karlsson.
Lång rad av kritik
Länsstyrelsen har tidigare fått kritik från Riksdagens ombudsmän (JO) och Justitiekanslern (JK) för långsam handläggning av ärenden om strandskyddsdispenser.
• Januari 2018: JO kritiserar länsstyrelsen för långsam handläggning.
• Mars 2018: JK instämmer i kritiken.
• Februari 2019: JO ger länsstyrelsen allvarlig kritik för långsam handläggning och påpekar att handläggningstiderna för strandskyddsärenden verkar ha blivit längre sedan den tidigare kritiken.
• Juni 2019: JK kommer med ny kritik mot länsstyrelsen. Länsstyrelsen försvarar sig med att förändringar genomförts sedan sommaren 2017 och att resurs- och kompetensförstärkning skett. JK skriver att de åtgärder som länsstyrelsen genomfört verkar vara samma åtgärder som skulle ha genomförts redan år 2016.
• Maj 2019: JO utför en inspektion av länsstyrelsen och beslutar att utreda länsstyrelsen prioritering av ärendehandläggningen i ett särskilt ärende. Ärendet avslutades med att JO i augusti samma år utdelade kritik mot länsstyrelsen för att handläggningstiderna för ärendeslaget fortfarande var långa.
Fakta/skadestånd från JK
Justitiekanslern har möjlighet att på frivillig väg reglera vissa skadeståndsanspråk som riktas mot staten. Tanken med det är att avlasta domstolarna uppgiften att pröva sådana mål där det egentligen inte finns någon tvist utan där det är klart att ett skadeståndsgrundande fel har begåtts och att den enskilde har rätt till viss ersättning. De anspråk på skadestånd som Justitiekanslern handlägger är i första hand sådana som grundar sig på att en statlig myndighet har fattat ett felaktigt beslut.
Om man är missnöjd med JKs beslut kan man gå vidare till en domstol.
Källa: JK