
I samband med förarbetena till TÖP:en togs rapporten ”Marina näringar i Österåker” fram. Lasse Persson lägger nu fram ett förslag om att ta rapporten till handlingsplan:
– Jag tycker rapporten är kanonbra, men varför använder de den inte? De marina näringsidkarna och skärgårdsborna verkar ha blivit satta på paus, säger han.
Lasse Persson har deltagit i ett antal informationsmöten som kommunen haft bland annat med Ljusteröborna och de marina näringsidkarna. Han har tagit egna noteringar inklusive frågorna från ö-borna – som fått svaret att kommunen återkommer.
– Det här är den stora besvikelsen från marina näringsidkarna. De får ingen återkoppling.
Han bor själv på fastlandet men har ett starkt intresse för skärgårdsfrågor efter sina många år som seglare.
– Det tog 15 år för mig att inse att det här fina i skärgården fungerar tack vare alla näringsidkare och boende i skärgården. Kommunens vision ”Möjligheternas skärgårdskommun” anger ju riktningen – skärgården – men jag försöker förstå vad som hindrar dem från att göra mer? Där ligger mitt engagemang. Jag har ingen annan agenda. Jag känner mig som en medskapare till visionen, säger han.
Lasse Persson har läst rapporten och framfört sina egna och öbornas frågor med ett antal inskick till kommunen. En del av frågorna besvarades av Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande, innan sista dagen att lämna synpunkter på TÖP:en, 17 mars.
Rapporten togs fram efter en workshop redan 2019. Lasse Persson menar att kommunen är duktiga på att samla in information, men sedan stannar det där. Han ställer frågan vari flaskhalsen ligger, som gör att inte fler ord omsatts i handling. Är det oförmåga eller ovilja?
– Bland kommunens styrkor är kompetent personal, en vision med skärgården som riktning, god ekonomi och tillgång till skärgårdsbornas kunskap. Mot den bakgrunden förefaller det vara ledarskapet som brister. Svagheterna är ett otydligt mål i detaljerna samt bristande kunskap om skärgården. Om målet är otydligt blir det svårt för alla som har chefsposition att kanalisera energin hos medarbetarna.
Samtidigt vill han lyfta fram kommunens styrkor med exemplet då de stöttat med medel för att bygga upp ladugården på Ingmarsö.
– Har man viljan skaffar man sig förmågan. Min ansats är att försöka vara saklig och konstruktiv. Jag vill inte vara gnällig utan visa på alternativ.
Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör, har läst Lasse Perssons skrivelser och delar inte bilden av att kommunen är okunnig inom skärgårdsfrågor eller enbart har ett fastlandsfokus.
– Det händer kanske inte i den takt eller just de saker han tycker ska hända. Den här rapporten är en jätteviktig del av TÖP, som precis varit ute på samråd, säger hon och fortsätter:
– Jag kan förstå att det finns ett önskemål att vi ska vara ute mer på öarna men jag tycker vi har en bra kunskap om hur det är att bo och verka i skärgården. Man kan säkert göra ännu mer men själva grundkunskapen finns hos kollegorna. Just de marina näringarna är komplicerade processer. Även om vi har 93 mil kust betyder inte det att all mark kan användas, vi äger väldigt lite av den som kommun. Ovanpå det har vi ett starkt strandskydd. Det är inte unikt med Österåker.