Gäddornas värsta fiender är vi människor, spiggen och sälarna. Enligt länsstyrelsens fiskekonsulent har gäddorna minskat kraftigt de senast tio åren och läget är väldigt allvarligt.
Gäddan har minskat kraftigt i yttre mellanskärgården och i ytterskärgården de senaste tio åren och ännu mer de senaste fem.
– Det är en väldigt allvarlig situation, säger fiskekonsulenten på länsstyrelsen i Stockholm, Henrik C Andersson.
– Gäddan är en viktig rovfisk som håller på att dö ut. Ett resultat av det är att det uppstår spiggvikar. De ser äckliga ut med fintrådiga alger. Man tror att det är övergött men i första hand beror det på att stora stim av storspigg kommer in och äter upp fiskrom, fiskyngel och bottenlevande djur och då uppstår en ekologisk förändring.
Anledningen till att spiggen har ökat så mycket att man pratar om spiggvågor, stora stim med storspigg som väller in mot kusten, är dels att Östersjön har blivit varmare och dels att det storskaliga fisket har ändrat balansen mellan strömming, skarpsill och storspigg, där storspiggen har dragit det längsta strået. Det är i varje fall vad man på länsstyrelsen i Stockholm tror.
– Vi ser en förändring i det storskaliga fisket där man fokuserar hårt på strömmingen. Därför har internationella havsforskningsrådet (ICES) rekommenderat en minskning av fisket med 36 procent nästa år.
Gäddbeståndet påverkas även av gråsälarna.
– De senaste fem åren har vi sett att gråsälar går in i lekvikarna och tar de stora honorna. De har blivit extremt sällsynta. Av 2 000 gäddor som studerats var mindre än en halv procent över en halv meter när tio procent borde ha varit det.
Nu har länsstyrelsen testat två metoder att hålla undan sälarna från de viktiga lekvikarna. I Lännåkersviken på Gålö har man lagt ut sälskrämmor i vattnet som sänder obehagliga ljud. Det funkade på alla utom en säl. Mellan Utö och Ålö har man satt upp ett galler och det har hindrat sälarna från att ta sig in i Byviken där gäddorna leker.
Vad mer kan göras?
– För att minska gråsälshotet är det viktigt att man skjuter dem på rätt ställen, i viktiga vikar där gäddorna leker. Men om man skjuter 2 000 sälar till havs har det ingen betydelse för gäddbeståndet. Nya fredade zoner där det råder fiskeförbud skulle gynna gäddan och en utflytt av trålgränsen från fyra till tolv sjömil, det skulle hjälpa mot det riktade fisket av lekströmming, säger Henrik C Andersson.
Text: Sofia Broomé