
Björn Ahlander, kapten, som i maj ska segla vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre över Nordatlanten, och som hittills fått drygt 2 200 ansökningar till de 33 besättningsplatserna:
Varför ombord på ett vikingaskepp?
– Jag har seglat olika segelfartyg sedan jag var ung, och senare bland annat med Ostindienfararen Götheborg till Kina. Jag blev tillfrågad om det här projektet tack vare min erfarenhet av långväga segling med segelfartyg över oceaner. När jag hörde om det var jag skeptisk, man hör om många projekt med små resurser vilka aldrig blir av. Men här är det något helt annat. Den norske ägaren Sigurd Aase, som har ett historieintresse, har låtit bygga båten, och vi har en 33 man stark besättning med duktigt folk från hela världen.
Vilka är era största utmaningar?
– Vi har testseglat fartyget på expeditioner i Nordsjön. Bland annat runt Skottland, till Liverpool och Irland, och har lyckats seglat av riggen en gång. Det är lite av ett experiment, inget har byggt ett så här stort vikingaskepp, 33 meter långt och 8 meter brett, i modern tid tidigare. Den största utmaningen är utan tvekan att gå över världens farligaste och tuffaste vatten i ett öppet fartyg. För att klara det krävs ett extremt sjömanskap. Skulle vi få ett par sjöar över relingen går vattnet rakt ner i båten, och med ett par sådana sjunker vi. Sedan är det alltid en utmaning att segla med en så stor besättning.
Vilka begränsningar ger vikingaskeppet?
– Man måste beakta väder, vindar och sjökondition väldigt noggrant, sånt som man glömmer på större båtar. Med ett stort öppet skepp så blir det väldigt fort dramatiskt. Sedan har vi ingen värme och halva gänget måste alltid vara utomhus. Vi sover i tretimmarspass, oavsett väder och temperatur. Så besättningen lär vara ganska tröttkörd när vi kommer i land.
Vad var utgångspunkten när skeppet byggdes?
– Arkeologiska fynd av flera stora skepp i Norge och i Danmark, liksom den båtbyggartradition kring klinkbyggda fartyg som funnits i Norge fram till 1900-talets början. Vårt skepp är väldigt stort och kommer från berättelsen om Harald Hårfagres skepp som han seglade hem från Istanbul, med röda segel. Man vet att vikingarna har tagit sig sträckan vi ska segla, men i modern tid har ingen seglat den här rutten med ett så här stort vikingafartyg, så vitt vi vet. Skeppet kan både seglas och ros, ta sig över öppet hav och in i grunda vikar, så det är mångsidigt.
Vad händer när ni kommer fram till Nordamerika?
– Vi ska gå in i de stora sjöarna och vara där hela sommaren och bland annat delta i Tall ship race America. Nästa höst går vi via kanalerna ner genom New York state till Hudsonfloden. I september ska fartyget läggas vid Mystic Seaport innanför Long Islands nordspets, där hon blir kvar över vintern och besättningen får mönstra av. Sedan vet vi inte vad ägaren vill, men färden kommer att fortsätta.