
De nya tillsynsreglerna för yrkesbåtar mellan 5 och 15 meter trädde i kraft i våras. Men många av dessa fartygsägare har ännu inte lämnat in någon deklaration, och riskerar därmed att inte få fortsätta köra sin båt i yrkestrafik.
Den 1 april i år trädde nya regler i kraft angående säkerhetstillsyn för yrkesbåtar med en längd mellan 5 och 15 meter. Dessa har tidigare inte omfattats av någon tillsyn alls. Senast den 31 maj varje år ska en egenkontroll vara gjord och inrapporterad i Transportstyrelsens system EKAN. Dessutom ska en årlig tillsynsavgift betalas.
Hittills har 2316 fartyg under femton meter rapporterat sin egenkontroll i EKAN, att jämföra med totalt 3385 båtar i det segmentet som är registrerade för yrkesmässig trafik i Fartygsregistret. Det vill säga cirka 59 procent.
– Vi hade inte räknat med ett så stort glapp, säger Fredrik Hellsberg, chef för sektionen för sjöfartstillsyn på Transportstyrelsen och fortsätter:
– Förvisso visste vi att vi hade dålig koll på det här mindre tonnaget mellan 5 och 15 meter i och med att vi inte haft med dem att göra ur ett tillsyns- eller avgiftsperspektiv tidigare, men trodde nog inte att det skulle bli den här skillnaden.
Vad det beror på att så många inte deklarerat vet man inte.
– Det kan till exempel vara båtar som inte finns eller används längre men inte har avregistrerats.
Vad gör ni nu för att stänga glappet?
– Det är svårt att nå ut med information eftersom de här båtarna inte är organiserade på samma sätt som till exempel Skärgårdsredarna. Men vi kommer fortsätta att skicka ut brev. Sedan får det bli en tillsynsfråga med hjälp av Kustbevakningen som är kontrollinstans.
Har man inte lämnat in sin självdeklaration riskerar man att inte längre få använda sin båt för yrkesmässig sjöfart, och kan därutöver straffas.
Transportstyrelsen kommer själva att utföra dels riskbaserad tillsyn, dels stickprovskontroller på de fartyg som gjort sin egenkontroll. Hittills har dock inga kontroller genomförts.
– De kommer komma igång i början av 2020. Vi är i färd nu med att planera kampanjer där vi kommer åka runt i landet och göra stickprovskontroller på lämpliga platser under nästa år, säger Fredrik Hellsberg.
En större utvärdering av det nya kontrollsystemet kommer att göras med sikte att vara klar 2021.