Skolbarn på Möja som bor strax utanför avståndsgränsen för att få skolskjuts nekas skjuts till hösten, trots att bussen passerar förbi, mer än halvtom. Dessutom krävs att barnen köper egna ökort, allt för att komma till Djurö skola två dagar per vecka.
Till hösten skärper Värmdö kommun reglerna för skolskjuts så att barn som bor utanför avståndsgränsen för att få skolskjuts inte längre får åka med bussen. Trots att barnen sedan tidigare fått åka med i mån av plats.
På ön finns bara tre elever som har rätt till skolskjuts, med andra ord är inte platsbristen problemet. Föräldern Stina Åbrandt tycker att kommunen gör sig skyldig till både ett ålderdomligt tänkande, liksom ett bakåtsträvande ur miljösynpunkt, då många, i synnerhet på öarna, gör sig vinn om att samåka så långt det är möjligt i andra sammanhang:
– Det här innebär att jag kommer att åka bakom bussen med fyrhjulingen för att skjutsa till skolan, säger Stina Åbrandt.
Familjen bor bara 300 meter från avståndsgränsen för skolskjuts, som är tre kilometer. Tanken från kommunen är att de barn som bor så nära skolan ska gå eller cykla, men Stina Åbrandt menar att det bara funkar under delar av året:
– Det är en smal väg där fordonen kör fort, och på vintern är det mycket osäkert att cykla där, särskilt när mörkret faller. Dessutom är barnen tvungna att släpa sin dator med sig hem nästan dagligen, så det blir även tungt för dem. Problemen med skolskjuts är flera. De senaste åren går högstadiebarnen på Möja i Djurö skola två dagar per vecka. För att komma till skolan med SL-bussen har barnen fått terminskort hos SL. Däremot har föräldrarna tvingats köpa ökort till barnen för att kunna åka med Waxholmsbåten till Sollenkroka, en kostnad på 500 kronor per barn och år.
– Det borde ingå i skolkortet. För att kunna använda SL-kortet man får från skolan så krävs ju ett ökort, säger Stina Åbrandt och fortsätter:
– Skolan borde ordna skjuts till skolan om de vill att barnen ska gå där. Åtminstone ordna en taxibåt så att barnen slipper åka klockan 6,15 på morgonen och komma hem klockan 16,45, det blir väldigt långa dagar, säger Stina Åbrandt.
En lösning för kan dock vara på gång. Rektorn för Värmdö skärgårdsskolor, Lena Möllersten säger:
– Jag för en dialog med politikerna om hur vi på bästa sätt kan göra anpassningar och särskrivningar i regelverket för skolskjuts till öarna tills vi får ett slutresultat som är rimligt, säger hon.
Om en lösning finns till skolstarten i höst vet hon inte:
– Jag hoppas det, sedan är det en väg kvar till beslut, en fråga jag inte äger.
När det gäller båtkortet förklarar Lena Möllersten:
– Jag är mån om en likvärdig skolgång för alla mina elever och barnen går på Djurö för att få behörighet i alla ämnen, ett beslut jag är delaktig i. Det är även förankrat hos föräldrarna. Transporterna till och från skolan ombesörjer kommunen, men mellan mina skolenheter står jag för transporterna.
Det innebär resa med taxibåt, då ökort inte behövs, men i de fall det går även med befintlig Waxholmsbåt.
– Då belastas inte budgeten i onödan. Men där skulle jag vilja ge dem ett kort, men det har än så länge inte gått att lösa då det inte finns några gruppkort att köpa hos Waxholmsbolaget. Vi behöver förhandla med dem, och där är vi nu, vi försöker hitta en lösning. Det är inte rimligt att behöva köpa eget ökort för att kunna förflytta sig till skolan, säger Lena Möllersten och fortsätter:
– Jag har en god tro på att vi kommer att lösa det här, men när det sker beror på Waxholmsbolaget och politikernas beslut.