Säljakten hörde förr till skärgårdens huvudnäringar och nu höjs röster för att väcka den gamla traditionen till liv igen.
– Det är dags att ta tillbaka säljakten. För vår egen skull men också för viltvården, säger säljägarna Erik Sjöberg och Joel Nordstedt.
Trots att 40 sälar fick skjutas i länet förra året rapporterades endast 23 fällda djur. Det blygsamma resultatet kan förklaras med att jakten omgärdas av ett komplicerat regelverk vilket skrämmer bort många jägare. Även kraven på att mängder av prover från de fällda djuren ska skickas in till Naturhistoriska riksmuseet avskräcker. Sedan förra året har regelverket dock förenklats.
Jägarna Joel Nordstedt och Erik Sjöberg menar att det nu är dags för öarnas slumrande säljägare att damma av både självförtroendet och bössan. Därför bjöd de in Svenska Jägareförbundet till norra skärgården för att hålla säljaktkurs. Normalt arrangeras kursen på land men möjligheten att få hålla utbildningen i sälens rätta element lockade så förbundet tackade ja.
Kursen, som hölls på Furusund och Söderöra under en helg, blev snabbt fulltecknad. Teori varvades med praktiska övningar där deltagarna fick lära sig hur djurets delar tas tillvara, vilka provtagningar som ska göras och hur bärgning av en skjuten säl går till.
För att få jaga säl krävs inte att man gått kursen, såvida man inte skjuter från båt, men Erik Sjöberg rekommenderar ändå alla säljägare att skaffar sig utbildningen.
– Säljakten är så speciell att den kräver särskilda kunskaper. Därför bör alla säljägare ha den här utbildningen, säger han.
Erik Sjöberg menar att det fortfarande anses mer kontroversiellt att jaga säl än tillexempel fågel och vildsvin.
– Jag tror att det beror på att folk inte förstår hur man tar tillvara på sälen, säger han.
Alla vet att älgjakten genererar kött men att även säljakten gör det är inte lika känt. Dessutom kan såväl djurets tran som skinn tas tillvara.
– Tranet används till färg och skoputs och av skinnet kan man göra traditionella produkter, fortsätter Erik Sjöberg.
Efter ett EU-beslut är det sedan några år tillbaka förbjudet att köpa och sälja sälprodukter men det är tillåtet att använda dem för eget bruk.
I dag har sälstammen vuxit sig så stark att många anser att skyddsjakt är nödvändigt för att värna fisken och fisket men också för att vårda sälbeståndet.
Jakten ger även en indikation om Östersjöns miljötillstånd. Mängder av prover från fällda sälarna skickas till Naturhistoriska Riksmuseet för analys. Tack vare forskningen upptäcktes problemen med PCB och dioxiner vilket ledde till att gifterna förbjöds.