
Oljepråmen Nynäs 1 sjönk till botten strax utanför Sandhamn hösten 1963 och finns med på listan över akut miljöfarliga vrak. Nu, 56 år senare, ska fartyget undersökas med hjälp av 3D-skanning för att se om det läcker och därmed utgör någon fara för miljön.
De två besättningsmännen ombord på pråmen som var lastad med 370 ton smörjolja kunde räddas tack vare en insats av kollegorna på båten Fredsgrogg, som var på väg att bogsera Nynäs 1 från Stockholm till Helsingfors. Men det sjunkna fartyget har sedan olyckan legat på 40 meters djup på havsbottnen.
Havs- och vattenmyndigheten har i uppdrag att sanera och dokumentera miljöfarliga vrak på svenskt vatten. Nynäs 1 ligger på deras lista över de 30 mest miljöfarliga vraken utanför den svenska kusten.
– Om vraket springer läck kan det få konsekvenser på miljön. Det här har legat i 50 år och ju längre det ligger, desto större är risken att det korroderar igenom någon tank och börjar läcka. Men vad jag vet fanns inga uppgifter om att just det här vraket ska ha läckt, säger Ingemar Lundgren på företaget Ocean Discovery AB som har fått i uppdrag att undersöka Nynäs 1 under våren.
Ocean Discovery har utvecklat en ny metod för att undersöka vrak med 3D-skanning under vattnet. På så sätt kan man få en tredimensionell bild som gör det lättare att studera detaljer och göra mätningar. Företaget, som arbetar mycket med marinarkeologi, har tidigare använt metoden flitigt då de inventerat vraket av krigsskeppet Mars som sjönk utanför Öland år 1564. För att undersöka Nynäs 1 kommer Ocean Discovery att använda sig av undervattensrobotar.
– Men vårt uppdrag är bara att göra en okulär inspektion, sedan får Havs- och vattenmyndigheten bedömma vad som ska göras. Vi kommer inte att gå in och titta i några tankar, för då måste vi såga upp ett hål i en tank och då kan det läcka ut, förklarar Ingemar Lundgren.
Varför har man inte undersökt vraket tidigare?
– Det beror nog helt enkelt på att den gick ner för så länge sedan. Det var innan Miljöbalken och innan det fanns försäkringar som medförde att man kunde bärga lasten. Och om den låg så djupt eller svårt att det inte var ekonomiskt görbart att bärga båten, lät man den nog bara ligga, säger Fredrik Lindgren, utredare vid Enheten för havsmiljöförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten.
– Uppdraget att undersöka och bärga olja från ett antal vrak som man riskbedömt vara akut miljöfarliga fick myndigheten dessutom inte förrän år 2016. Och enligt Fredrik Lindgren var det först förra året, då man fick en utökad budget, som myndigheten kunnat ta tag i detta ordentligt.
– Den här båten ligger i det första undersökningsuppdraget i listan på de vrak som vi har väldigt lite information om. Sjöfartsverket har sjömätt båten så att man ser att den ligger på ungefär samma position som man trodde, men någon utförlig undersökning hade det inte möjlighet att utföra, så det är det vi gör nu.
Vad kan det ha inneburit för miljön om Nynäs 1 har läckt olja under alla dessa år?
– Det är det vi inte vet. Ocean Discovery ska nu ta reda på om fartyget är nedbrutet eller intakt, för att vi ska kunna bedöma om vi ska tömma det på olja. Om 370 ton olja läcker ut i den marina miljön innebär det absolut en stor negativ påverkan. Effekterna på miljön beror på en mängd faktorer. Till exempel om allt läcker ut på en gång eller lite åt gången men över lång tid. Om oljan är kvar i tankar ombord och vi kan tömma dem så kommer vi göra stor miljönytta, säger Fredrik Lindgren.