
I den gällande VA-planen från 2014 ska ett antal öar i Nynäshamns skärgård anslutas till kommunalt vatten och avlopp. Men kommunen ska nu revidera planen och ser över möjligheten till enskilt VA för cirka 2000 hushåll.
– Det är anmärkningsvärt att ha skjutit på det i så många år och att man nu inte tänker göra det, säger Oxnöbon Erik Frisell.
Erik Frisell uppmärksammade att kommunen smugit in en ny rad på hemsidan i texten om utbyggnad av kommunalt VA, bland annat för öarna Oxnö, Torö, Svärdsö, Ängsholmen och Lisö.
– En passus sådär, som i praktiken betyder att de inte kommer göra det, enligt politiker jag pratat med, säger Erik Frisell.
Denna bild bekräftas även av kommunens VA-projektledare Malin Qviberg:
– Det rör sig om drygt 2 000 hushåll. Främst fritidshusområdena i sydvästra delen av kommunen, där det troligtvis kommer föreslås fortsatt enskilt VA istället för utbyggnad av kommunalt VA, säger hon.
Erik Frisell och flertalet grannar blev inför VA-planen 2014 uppmanade att inte åtgärda sina egna gamla avlopp, i väntan på att få kommunalt VA. Oxnö och Ängsholmen skulle vara först ut, var beskedet då. Sju år senare har inget hänt.
– Alla skulle ju få vatten och avlopp. Man vill ju gärna leva upp till miljökraven, det är viktigt. Det är märkligt med alla problem med Östersjön – hur tänker de? När jag läste det här tänkte jag att då beställer jag en egen anläggning.
Enskilda avlopp ska i största utsträckning uppfylla miljökraven, men kommunen ville samtidigt undvika att fastighetsägarna fick dubbla krav – för först enskilt och sedan kommunalt VA, menar Malin Qviberg.
Anledningen till revideringen är bland annat att nya grundvattenberäkningar visar på bättre förutsättningar än man tidigare trott. Andra anledningar är att utbyggnaden var tänkt att gå i takt med annan exploatering som i sin tur skjutits upp, samt kostnaden.
– Kostnaderna för VA-utbyggnad är mycket stora och vid denna översyn uppskattar vi att kostnaderna har ökat jämfört med tidigare bedömningar, säger Malin Qviberg.
Ett förslag på revidering har skickats på remiss till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen, berörda avdelningar på kommunen samt Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund och länsstyrelsen. Vilket beslutet blir är inte klart idag men blir det enskilt VA kommer kommunen uppmana alla att se över sina anläggningar.
– Om det blir en fortsatt kommunal VA-utbyggnad kommer tidplanen behöva förskjutas ytterligare för sydvästra delen av kommunen. Så i sydvästra delen av skärgården kan det vara en bra idé att se över sin avloppsanläggning.
Huruvida enskilt avlopp lika bra ur miljösynpunkt som kommunalt beror på platsens förutsättningar.
– Med ett kommunalt VA förs avloppet bort och renas i reningsverk med bra reningsförmåga och avlastar närmiljön helt, vilket oftast anses vara den bästa miljölösningen. Med enskilda avlopp krävs mindre åtgärder för anläggande och med dagens teknik finns lösningar som vi bedömer som långsiktigt hållbara även för kustnära skärgårdsområden, som wc till sluten tank där kväve och fosfor kan återföras till odlingsbar mark istället för att övergöda kustvattnen, säger Malin Qviberg.
Ett beslut om revidering av planen ska troligen tas under 2021.