
Foto: Per Björkdahl
Coronapandemin kom som ett hårt slag och det gångna året blev inte som tänkt för briggen Tre Kronor. Trots det satsar man framåt med nya initiativ för att rädda Östersjön, ett arbete som nu även tar sig inåt landet.
Den 45 meter långa tvåmastaren har med sin kajplats längst ut på Kastellholmen blivit en välkänd och omtyckt del av Stockholms stadssiluett. Sedan briggen Tre Kronor af Stockholm sjösattes 2005 är det många som ombord på henne fått uppleva Östersjön på nära håll.
Men 2020 blev inte ett vanligt år. Redan i mars stod det klart att sommaren med helgseglingar, skärgårdsturné och charterturer inte skulle kunna genomföras enligt plan, då rekommendationen kom från Folkhälsomyndigheten att inte samlas i större grupper.
– Ombord är det vanligtvis 10-12 besättningsmän och cirka 40 passagerare, så det gick ju inte. Samtidigt ställdes evenemang som Almedalen in, där vi brukar vara med. Det blev nedstängt i princip hela sommaren, förutom ett par dagsseglingar nu i höstas när läget såg lite bättre ut, berättar vd Mats Jakobsson när vi möts vid fartyget, som nu ligger avriggat och insvept för sin vintervila.
Det blev ett hårt ekonomiskt avbräck. Genom ett upprop bland de 2500 medlemmarna i föreningen och 3500 aktieägarna i bolaget lyckades man samla ihop närmare två miljoner kronor vilket hjälpt till att hålla verksamheten flytande. Samtidigt har man korttidspermitterat och sökt omställningsstöd.
Trots det kärva ekonomiska läget fortsätter man framåt för att kunna utöka satsningen på att rädda Östersjön, ett ämne som varit centralt för briggens verksamhet sedan början.
“Expedition Rädda Östersjön” är ett projekt som med utgångspunkt från FN:s hållbarhetsmål bygger vidare på initiativet Hållbara hav, som startade 2011 och där briggen Tre Kronor var initiativtagare. Då hölls det första Östersjöseminariet tillsammans med representanter från forskarvärlden, näringslivet, miljöorganisationer och politiken, något som blivit ett årligen återkommande evenemang där även briggens gudmor kronprinsessan Victoria deltar.
Fartyget har ända sedan jungfruresan 2008 varit en fast samlingspunkt under Almedalsveckan i Visby och 2009 seglade hon till Köpenhamn för att utgöra mötesplats under FN:s klimatmöte COP21.
Nu går hållbarhetsarbetet över i en ny och egen organisation, som kommer att drivas av bolaget Expedition Baltic Sea AB som startades i slutet av 2019. Under hösten har en nyemission av aktier i bolaget genomförts för att komma igång och få ihop en grundfinansiering. Med nyemissionen hoppas man kunna nå upp i ytterligare 10 miljoner kronor i aktiekapital.
Foto: Jan Ulvås
– Vi ser en möjlighet nu att kunna bygga en tydlig verksamhet med Östersjöns hållbarhetsarbete. Vi ser framför oss att vi skapar en starkare organisation, där briggen Tre Kronor driver rederiverksamheten med fartyget och ser till att det är väl omhändertaget och underhållet. Sedan får expeditionen engagera fartyget i olika uppdrag. På så vis får vi förhoppningsvis en jämnare intäktsfördelning mellan de olika säsongerna, förklarar Mats Jakobsson.
Tanken är att att Expedition Rädda Östersjön ska kunna driva konkreta insatser för miljön inom framförallt tre huvudsakliga områden. Dels när det gäller nedskräpning i hav och på stränder, dels kring utbildning om mikroplaster som sprids i havet genom bland annat krämer och tvättmedel som används i hushållet.
– Det finns en enorm okunskap bland allmänheten. För ett par år sedan gjordes en undersökning av SCB där 40 procent av de tillfrågade trodde att plasterna försvann av sig själva; komposterades och löstes upp.
Det tredje området är övergödningen som bland annat orsakar algblomning.
– Det kan man påverka effektivt genom att etablera våtmarker, vilka fungerar som effektiva avskiljare av skadliga näringsämnen från jordbruk och industri som annars läcker ut i havet. Där är tanken att vi ska kunna skjuta till kapital för att hjälpa enskilda markägare och lantbrukare som velat bygga våtmarker men inte fått ihop full finansiering, säger Mats Jakobsson.
Skeppet ska bli en av tre plattformar för att sprida kunskap och skapa engagemang hos den breda allmänheten.
Den andra är en mobil utställningslokal på en trailer som kan ta sig inåt i landet.
– Då kan vi till exempel också ta oss till älvarna och vattendragen norrut, för att informera och utbilda om vad man kan göra för att minska utsläppen. Många är kanske inte medvetna om att även älvarna släpper ut mycket föroreningar i Östersjön, säger Mats Jakobsson.
Foto: Roslagens Sparbank
Mycket av projektet riktar sig mot ungdomar. I september fick närmare 500 åttondeklassare i Norrtälje kommun under tre dagar besöka showtrucken och få utbildning i havsmiljökunskap, en pilot för verksamheten i ett samarbete med Ica Flygfyren och Roslagens sparbank. I dag finns endast en sådan trailer, som ställts till förfogande av företaget Itrevex, men i takt med att verksamheten utvidgas kommer utställningen att kunna installeras i fler bilar.
Det tredje benet är en digital plattform – en app där man ska kunna teckna sitt eget kontrakt med havet och till exempel förbinda sig till att inte spola ner medicinrester i toaletten eller att endast använda en halv tablett maskindiskmedel. Tanken är att både allmänhet och beslutsfattare i Östersjöregionen ska engageras, och målet är att komma upp i över en miljon avlagda löften.
– Idén är att få människor med på tåget, tänka på vilka kemikalier man använder i hemmet och släpper ut i havet. Vi vill få till en medborgarrörelse, en dominoeffekt. Lite som Greta, säger Mats Jakobsson.
Nu hoppas han på ett bättre 2021 för briggens, och för Östersjöns, räkning.
– Vi hoppas ju att det ska släppa snart. En grundpelare är att få tag i några ankarinvesterare som kan gå in med lite större belopp och engagemang i form av partnerskap. Men det är svårt nu när hela världen gått i stå. Men det finns hopp, vi har mötts av många positiva signaler från företag, myndigheter, kommuner och personer som visar på stort engagemang för ett renare Östersjön och som indikerat vilja vara med att stödja Expedition Rädda Östersjön, när pandemin väl börjar släppa sitt förlamande grepp över hela vårt samhälle.