
Sedan 2011 har ett digert arbete pågått med att rena den övergödda Björnöfjärden på Ingarö. Nu befarar boende i området att resultatet kan komma att riskeras eftersom Värmdö kommun planerar att lägga en avloppsledning i fjärden.
– Helt fel tänkt, säger Lennart Sundberg, ordförande i Ängsviks fastighetsägarförening.
Björnöfjärden har på bara sju år gått från att vara en av Stockholms skärgårds mest övergödda fjärdar till ett betydligt renare, klarare och friskare vatten. Tack vare projektet Levande kust under stiftelsen Baltic Sea 2020 har man lyckats kraftigt minska mängden fosfor som tillförs från omgivande marker och fjärdens bottensediment, vilket Skärgården nyligen skrev om.
Nu flaggar dock fastighetsägarföreningarna i området för att den planerade utbyggnaden av det kommunala VA-nätet kan komma att riskera det goda resultatet. En avloppsledning ska nämligen, enligt plan, dras längs sjöbotten från Långvik vid Snösundet för att ansluta Skälsmaraområdet till nätet.
– Vi är naturligtvis positiva till att man bygger ut det kommunala nätet, men att lägga ledningen i Björnöfjärden är helt fel tänkt med tanke på de åtskilliga miljoner man lagt ner på att restaurera den, säger Lennart Sundberg, ordförande i Ängsviks fastighetsägarförening.
Tillsammans med Mjölknäsets och Hankroka fastighetsägarföreningar har man nyligen haft ett möte med kommunen om utbyggnadsplanerna.
– Vi är framförallt rädda för att man kommer att brädda avloppsvattnet ut i fjärden. Värmdö kommun är ju kända för alla bräddningar i Torsbyfjärden, och sjöledningar som flyter upp i Hemmesta träsk till exempel.
Hellre skulle de se att man drar ledningen på land, längs Eknäsvägen.
– Man har haft som princip att gräva ner VA-ledningar och samtidigt bygga gång- och cykelbana. Då tycker vi att man borde kunna göra samma sak hos oss, så behöver man inte lägga den i fjärden, säger Lennart Sundberg.
Enligt Mikael Carlsson, chef för VA-utbyggnad i Värmdö kommun, ligger dock planerna i linje med de miljöförbättrande åtgärderna för Björnöfjärden.
– Det är ju en del i det, att få bort de lokala utsläppen av fosfor och kväve från enskilda anläggningar genom att ansluta dem till det kommunala nätet.
Finns det ingen risk att man kommer brädda den här ledningen då?
– Allting man bygger kan ju gå sönder, så är det ju. Men långsiktigt får man bort nästan tusen fastigheter med enskilda avlopp. Så det kommer bli en bättre lösning för miljön totalt sett.
Han menar också att en sjöledning är säkrare än om den dras på land, eftersom den byggs med dubbla ledningar och extra säkerhetssystem.
– Även ledningar på land kan gå sönder, säger han.
Har ni haft kontakt med Baltic Sea-projektet?
– Nej.
Linda Kumblad, projektledare för Levande kust, känner inte till planerna för avloppsledningen och har svårt att säga vad riskerna skulle kunna vara utan att veta mer.
– Vi har hela tiden föreslagit att man ska dra ut kommunalt VA, så i princip ser jag positivt på det här. Det kommunala nätet är det säkraste. Eftersom vi jobbat mycket med att förbättra miljön i Björnöfjärden hade vi gärna sett att vi fått lite information om det som är på väg att hända. Men det kanske är på gång?
Än så länge är ledningen i ett tidigt planeringsskede. Detaljplanearbete för området ska påbörjas någon gång mellan 2021-2025.
– Sedan tar det ett par år att vinna laga kraft, och därefter kan vi börja bygga ut vatten och avlopp, säger Mikael Carlsson.