
Det största som hänt skärgården sedan rysshärjningarna.
Så beskriver initiativtagaren Henri Tengvall projektet Seastop vars syfte är utveckla ett flertal gästhamnar i tre olika skärgårdar.
– Med en högre servicegrad i hamnarna ökar också besöksnäringen och det är ett välbehövligt tillskott i skärgården, säger han.
I förra veckan samlades ett 90-tal nyfikna personer i Möjahallen för att höra om vad projektet Seastop handlar om.
– Flera hamnar lever inte upp till den standard som en modern hamn kräver idag. Därför vill jag med det här projektet öka servicen i ett stort antal gästhamnar, säger Henri Tengvall.
Under det gångna året har en inventering av servicen i de deltagande hamnarna gjorts. Men då behovet av servicehöjande åtgärder ser olika ut i de gästhamnar som deltar i projektet är det svårt att ge en exakt bild av hur hamnarna ska utvecklas.
– Men det handlar mycket om att utöka kapaciteten av båtplatser. Det kan också handla om en uppgradering av toaletterna eller att dra ut el till bryggorna, säger han.
Målsättningen med en ökad servicegrad i hamnen är att locka fler besökare till skärgården vilket i sin tur bidrar till en ökad besöksnäring, menar han.
– Enligt mina beräkningar skulle det här projektet kunna bidra till ökade intäkter med nära 30 miljoner kronor om året och det är ett mycket välkommet tillskott.
Idén till projektet är sprungen ur länsstyrelsens ö-för-ö-möte på Möja förra våren. Då var målet att endast utveckla Möjas gästhamnar men snabbt växte projektet till något mycket större. Idag är tjugoen hamnar i Stockholms, Ålands och Finlands skärgård involverade i projektet. Totalt handlar det om ett tillskott av ytterligare 400 nya båtplatser fördelat över de olika gästhamnarna.
– I varje hamn räknar vi även med att göra någon form av miljöförbättrande åtgärd, säger Henri Tengvall.
De som arbetat med projektet är förutom Tengvall själv även Mats Örblom från den åländska sidan. Sammanlagt handlar det om investeringar för 4,2 miljoner euro. Den största delen av finansieringen räknar Tengvall och de övriga sökande med att få från det EU-finansierade Central Baltic-programmet. Övriga finansiärer är bland andra länsstyrelsen, landstinget, Mariehamns stad samt Österåker, Norrtälje och Värmdö kommun. Värmdö kommun är även leadpartner i projektet.
– Nio av tjugoen hamnar som är med ligger i Värmdös skärgård. Därför kändes det ganska naturligt för oss att gå med som leadpartner, säger Lars Fladvad, utvecklingschef på Värmdö kommun.
Värmdö har tidigare inte deltagit som leadpartner i något projekt men hoppas nu få värdefulla erfarenheter av sitt deltagande.
– Vi har länge arbetat för att ta tag i ett EU-projekt som det här. Dessutom är en levande skärgård något som Värmdö kommun prioriterar, säger Lars Fladvad.
Beslut från Central Baltic meddelas i november i år. Men redan nu har ansökningar om förhandsbesked för bygglov och strandskyddsdispens skickats in till de berörda kommunerna.
– Det är för att så fort vi får besked ska vi kunna trycka på knappen och sätta igång, säger Henri Tengvall.
Fullt utbyggda beräknas hamnarna i projektet Seastop vara sommaren 2020.
Mötet på Möja är det första informationsmötet där Tengvall berättar om projektet. Längre fram i vår kommer fler möten att hållas. Bland annat på Husarö den 30 april.
Fakta/Gästhamnar som är med i Seastop
1.Rödlöga
2.Husarö
3.Nässlingen
4.Ingmarsö
5.Svarstö
6.Norra Stavsudda
7.Långviks yttre hamn, Möja
8.Långviks inre hamn, Möja
9.Löka
10.Kyrkviken, Berg
11.Möjaström
12.Harö
13.Lökholmen
På den åländska sidan deltar sex gästhamnar och i Finland ytterligare två.
Källa: Seastop